«

»

Упражнения с ластична лента

Упражненията с ластик могат да се причислят към тренировките с тежести, защото създават достатъчно добро съпротивление, за да ви натоварят по подобен начин. Ако вдигнете тежестта 12 пъти, ще извършите същите усилия, ако използвате ластици. Разликата е в механизма на действие на уредите за тренировка.

Всички упражнения с ластична лента могат да се прилагат в домашни условия.

Преди да се започнете да тренирате, трябва добре да загреете всички стави, най-вече китките, лактите, глезените и коленете.

Имайте предвид, че когато работите с ластик, той създава съпротивление, също както и тежестите. Това  е добре за натоварването, но може да  създаде опасност за ставите. Затова трябва да пазите китките и лактите си. Дръжте китките винаги стегнати, а лактите – леко свити.

Упражнения започват от изходна позиция която изглежда така:

Краката са на ширината на таза или на ширината на раменете, коленете са леко свити, горната част на тялото е изправено, раменете са дръпнати назад. Дишането по време на тренировка също е важно – вдишваме през носа и издишваме през устата.

Скъсете или удължете ластика, за да направите упражненията съответно по-трудни или по-леки за изпълнение (например увийте ластика около ръката си веднъж или 2 пъти, или го хванете по-близо или по-далеч от средата). Движете ръцете едновременно, вместо една след друга

Упражнение за гръб и рамо:

Увийте ластика около китките си, така че да усещате по-голямо съпротивление, свийте ръцете напред с 90 градуса ъгъл в лактите. Разпъваме ръцете в страни и прибираме обратно. Лактите са прилепени за тялото.                                                                                                                                                     Направете 25-30 повторения.

При следващото упражнение горната част на тялото е наведена под ъгъл от 45 градуса напред. Раменете и сочат към пода и са неподвижни. Дърпаме лактите нагоре – надолу.                          Направете 25-30 повторения.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *