«

»

Какво представлява Фитбола (Fitball)

Фитбол е  направление във фитнеса, което представлява едновременно аеробна и силова тренировка, извършвана с помощта на специална гимнастическа топка тоест гимнастика, която се изпълнява с фитнес топка, наричана още швейцарска топка. Името й идва от думите fitness и ball – топка. Фитболът стяга и тонизира мускулатурата, укрепва костите и ставите.

Фитбол е комплекс от упражнения, изпълнен с подходящ музикален съпровод, предизвиква положително психо- емоционално въздействие,като поддържа добрата  психо-физическа форма.

Фитнес топката се предлага в различни размери, за максимално удобство на спортуващия. Качествената топка е залог за добра тренировка. Нейният диаметър зависи от ръста на трениращия.Да се определи правилния размер на топката е много просто – в седнало положение краката трябва да образуват ъгъл от 90о.
Нейната нестабилност по време на упражнения кара повече мускулни групи да участват в изпълнението. Фитнес топката балансира мускулната сила, като форсира по-слабите части от тялото да работят по-активно, за да могат да издържат на темпото на по-силните.

Фитболът стяга проблемните зони – корем, талия, бедра и седалище. Включва упражнения от аеробиката, тае-бо, пилатес, стречинг.
Движението на топката има още един позитивен ефект, а именно: поддържа стойката изправена. Няма как да се задържите върху топката, ако не сте стегнати и с изпънати рамене.
Освен това фитболът предпазва колената от травми и „изхабяване“.Фитболът е :най-ефективен при изпълнението на коремни преси. Тъй като краката са вдигнати върху топката, а и не са в достатъчно стабилна позиция, това „освобождава“ коремните мускули да работят възможно най-активно.
Фитболът може да се практикува, както в домашни условия ,така и в групови аеробни занимания в спортни зали.

За кого е полезен фитбола:

 • При бременни и родилки
Системното участие във фитбол гимнастика въздейства върху функционалното състояние на бъдещите майки, като подобрява кръвообръщението в цялото тяло, облекчава дишането, постига по- добра еластичност на тазовото дъно, тренира равновесието, нарушено от изместване на центъра на тежестта, засилва коремната и тазова мускулатура. Определени позиции действат релаксиращо и намаляват болките в гърба, предизвикани от статичните промени в гръбначния стълб, спомагат за намялаване на отоците в долните крайници по време на бременността. Върху релаксацията на цялото тяло въздействат и меките пружиниращи движения на топката. Нежните вибрации на топката оказват обезболяващ ефект, стимулират перисталтиката на червата, функциите на жлъчния мехур и черния дроб, стомаха и др. органи. Колебанията, предизвикани от топката, се предават по гръбначния стълб, от там по възходящите нервни пътища до главния мозък. Фитбол гимнастиката е подходяща и в послеродовия период, чрез специалните упражнения с топка от подбрани изходни позиции, се възстановява отслабената коремна и гръбна мускулатура, еластичността на тазовото дъно и връзките на матката, както и възвръщането й в нормална позиция. Жената се предпазва от спадане на вътрешните органи чрез изграждането на здрав мускулен корсет
 • При хора с проблеми на  на опорно-двигателния апарат
 • За профилактика на проблеми свързани с гръбначния стълб
 • За спортуващи-  намира широко приложение в аеробната гимнастика, фитнеса, подготовка на спортисти и други

Здравословни ползи от Фитбола:

 • Коригира ортопедични и неврологични проблеми
 • Увеличава се силата и издръжливостта, подобряват се координацията, равновесието и стойката
 • Повишаване на дейността на дихателната система, максималната кислородна консумация и аеробна издръжливост
 • Подобрява се подвижността на гръбначния стълб и еластичността на мускулите и ставните връзки, което води до отстраняване илинамаляване на ставните болки.
 • Използвайки различни фитбол упражнения можете да стегнете и изваете мускулатурата на седалището , бедрата и корема.
 • Упражненията с фитбол са изключително ефективни ,ако искате да постигнете равновесие и високо ниво на координация, сила, издържливост и гъвкавост.
 • Фитбол може да се използва и за по-ефективен стречинг. Много добър  за разтягане на цялата мускулатура
 • Снемане на напрежението и стреса
 • Подобрява координацията на движенията и нормализира кръвното налягане
 • Оказва обезболяващо действие и влияе благотворно върху работата на храносмилателната система, бъбреците и черния дроб.
 • Редуциране на теглото

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *