«

»

Чаят „Каркаде“ – освежаващ и невероятно полезен

През последните години все повече и повече добива популярност напитката  каркаде. Това е напитка с отлични вкусови качества, които ние по-често наричаме „червен чай“.

Каркадето се добива от цветето хибискус. Има си и други имена: суданска роза или червен киселец.

Каркадето действа отлично през горещите летни месеци. Сладко – киселият вкус освежава чудесно, утолява жаждата.

Хибискусът се отглежда в почти всички тропически страни: Тайланд, Мексико, Судан, Египет. Египетското караде се счита за най-доброто.

Рядко в природата съществува растение, което да е толкова полезно за човека. Каркадето се оценява от любителите на здравословния начин на живот с много полезни свойства. В охладено състояние то понижава кръвното налягане като по този начин намалява риска от инсулт, инфаркт, както и предпазва бъбреците, а в горещо състояние го повишава.

Каркадето има благотворен ефект върху – черния дроб, стомашно-чревния тракт, нервната система. Също така то действа спазмолитично и диуритично, почиства организма от интоксикация с алкохол, укрепва стените на кръвоносните съдове и регулира пропускливостта им.

Редица изследвания показват, че редовната употреба на отварата предпазва от настинки, поради високото си съдържание на витамин С. Използва се още от хора, активно занимаващи се със спорт, и такива, които редовно извършват физически труд.

Когато човек страда от проблеми, свързани с общото състояние на организма, приемът на напитката позволява на тялото да се освободи от вредните мазнини и холестерол, като по този начин подобрява кондицията на всички системи. От друга страна, тя позволява изграждането на балансиран режим на хранене през деня, което влияе положително на цялата храносмилателна система.

Поради съдържащата се в него комбинация от различни витамини и минерали, чаят каркаде е изключително подходящ след достигане на 40-годишна възраст, защото допринася за цялостното укрепване и подмладяване на организма.

 

 

 

 

 

Прочетете още

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *