«

»

Шведски масаж (видео)

Когато се спомене думата масаж, в съзнанието ни на първо място изниква точно шведският масаж. Той е и най-разпространеният вид масаж. Една от основните му цели е да допринесе за цялостната релаксация на тялото. Това се постига чрез продължителни плъзгащи се движения. Но този вид масаж не постига единствено релаксация. Той допринася и за увеличаване нивото на кислород в организма, намалява мускулните токсини, подобрява кръвообращението и гъвкавостта, като същевременно намалява напрежението.

Едно проучване, публикувано в „Ню Йорк Таймс”, установява, че при няколко доброволци, които са били подложени на шведски масаж, се наблюдава значително намаляване на нивото на хормона на стреса кортизол, увеличение на броя на лимфоцитите – белите кръвни клетки, които са част от имунната система, както и увеличение на имунните клетки, които предпазват от настинка и грип.

Шведските масажни техники

Освен традиционните плъзгащи движения, шведският масаж може да включва и кръгови движения, нанасяни с дланите и ръцете, леко стискане, почукване, свиване и разтягане. При този вид масаж се допуска и говорене с масажния специалист, на който може да обяснявате какви точно са специфичните ви нужди и желания.

Основните пет вида техники са:

  1. Effleurage – Дълги, плъзгащи се движения, обикновено от шията надолу към основата на гръбначния стълб, или от рамото надолу към върха на пръстите
  2. Petrissage – Нежен натиск, повдигане на мускулите нагоре и настрани от костите.
  3. Tapotement – Почукващи движения, които се правят с ръба на ръцете, или с върха на пръстите, или със свити юмруци
  4. Friction – Фрикции, дълбоки кръгови или напречни движения, които се извършват от палците или върха на пръстите
  5. Vibration – Вибрационни почуквания, ръцете се опират на гърба, а след това разтърсват тялото

Шведският масаж е разработен от шведския физиолог Пер Хенрик Линг, който комбинирал китайска гимнастика и медицински техники със спортна медицина от 19-ти век, за да създаде система за облекчаване на болките в мускулите, повишаване на гъвкавостта и подобряване на цялостното състояние. Тези техники на Линг може би нямало да добият популярност, ако не е бил Йохан Мецгер, негов колега, който помогнал за тяхното легитимиране и представяне на хората, като той им дал френски наименования.

Шведският масаж, за разлика от някои други по-специфични масажни техники, може да се прилага и вкъщи и не е задължително да се прави от специалист. Трябва просто да се научат някои основни правила. На първо място трябва внимателно да се избере масажно олио. След това трябва внимателно да се проучат частите от тялото, за да се знае на кои мускули и проблемни области да се наблегне по време на масажа. Не на последно място, няма да е лошо да се изгледат няколко клипа, а в Интернет има множество такива, на масажни специалисти, как правят този масаж, какви точно техники препоръчват за различните части от тялото и какви съвети дават на всички, които са заинтересовани от този вид масаж.

Все пак ви препоръчваме, ако искате наистина да се отпуснете и да изпитате истински шведски масаж, да посетите специализираните салони, в които практикуват масажни специалисти и да се насладите на този прекрасен масаж, а иначе нищо не пречи и вкъщи също да си доставяте това удоволствие!:)))

Видео клип – Шведски  масаж:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *