«

»

Асана „Куче, гледащо надолу“ – Adho Mukha Shvanasana – अधोमुखश्वानासन

В продължение на хиляди години кучетата са били най-верните приятели на човека. Позата, наречена КУЧЕ, е създадена от мъдрите йоги за благодарност и от уважение към този верен приятел.

Упражнението се прави с глава, отпусната надолу към земята и имитира куче, което се протяга при събуждането си сутрин. Тази поза е много добра за разтягане на целия гръбнак.

Асаната „Куче, гледащо надолу“ зарежда с енергия, разтяга гърба от седалището (където е кучешката опашчица) до края на вратлето, укрепва бедрата, мишниците и прави силни ръцете и и краката. Позата води приток на свежа кръв в главата и затова е много важна за ободряване сутрин след събуждане.

Позата може да се прави сутрин след събуждане или всеки път, когато  имате нужда от разтягане, разгряване или успокояване. Тази поза е бавна и лесна, така че не изисква особени усилия или предварително разтягане.

Дишането по време на йога асаната също е от изключително значение – вдишваме и издишаме дълбоко само през носа.

Последователност на упражнението:

1. Застанете в седнало положение, поза лотус.

2. Изправете се и застанете в поза на четири крака.

3. Пременете в поза „Куче, гледащо надолу„, като изтеглите таза си възможно най-нагоре, така че тялото да образува 90 градуса. Изтеглете петите си максимално към земята, така че да усетите разтегляне в прасците.

4.Главата е наведена максимално надолу между ръцете. Дишайте правилно.

Задръжте в тази поза минимум 2 минути.

 

Видео клип -  yoga asana „Куче, гледащо надолу“:

 

 

Прочетете още

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *