«

»

Лондон – Светът е Олимпиада!

На 27 юли официално се състоя откриването на XXX-те летни олимпийски  игри, които ще продължат до 12 август 2012.

Домакинството е отсъдено на град Лондон на 5 юли 2005 година в Сингапур на сесията на Международния олимпийски комитет. Лондон побеждава Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва на тази сесия, а една година по-рано са отпаднали Лайпциг, Рио де Жанейро, Истанбул и Хавана като неспособни да оргaнизират олимпийски игри.

На игрите в Лондон за олимпийска титла ще се борят над 10 000 атлети от 205 държави. Ще бъдат раздадени 302 комплекта медали в 26 вида спорт.

Талисманите на Олимпийските игри бяха показани за пръв път на 19 май 2010 на игрите във Ванкувър. Талисманите са два и са еднооки създания, които бяха кръстени Уенлок (Wenlock) и Мандевил (Mandeville).

Тазгодишните Олимпийски игри ще се проведат на 31 спортни съоръжения, разделени на 5 зони – Олимпийска зона, Зона около река Темза, Централна зона, зона Извън голям Лондон и футболни стадиони, които са петата зона.

Олимпийските игри в Лондон включват и една дисциплина, по която състезанието приключи много преди старта, спечелено безапелационно от Монголия. Тя достави металите, които послужиха за изработването на медали за спортистите. Преработени в медали, златото и медта от Монголия отдавна са складирани в Тауър в Лондон.

Съставът на златния медал е 92.5% сребро, 6.16% мед и едва 1.34% злато. Сребърните медали съдържат 92,5% сребро.

Всичко по церемонията на откриването на олимпийските игри в Лондон беше докрай пазено в тайна, включително и кой ще запали олимпийския огън. Изненадата беше, че не една личност запали олимпийския огън, а седем британски тинейджъри, дадоха живот на огъня, който ще огрява и закриля Олимпийския стадиона в Лондон през 16-те дни на Игрите.Осем души имаха честта да носят олимпийския огън на финалните метри .

Футболистът Дейвид Бекъм беше първият, който се докосна до факлата на английска земя, след като огънят пропътува разстоянието от Древна Олимпия. Бекъм предаде факлата от лодка в Темза на петкратния олимпийски шампион в гребане Стивън Редгрейв. Той внесе огънят в стадиона през шпалира на всички работници, участвали в изграждането на съоръжението. Редгрейв връчи факлата на седем младежи, които бяха номинирани от седем легендарни британски спортисти за церемонията. Тинейджърите са младите надежди на британците за достойно представяне на Игрите в Рио де Жанейро 2016. Така беше осъществен принципът на Олимпиадата за приемственост между поколенията.

Планираният бюджет за игрите през 2005 година е бил 2,4 млрд. британски лири, но в началото на 2012 вече се предвиждат разходи за над 9.3 млрд. британски лири.

 

Програма на спортните състезания на 30-те летни олимпийски  игри – Лондон 2012:

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *