«

»

Рибки – лечители

Масажът с рибки-лечители напоследък се превърна в абсолютен хит, не само на запад, но все по-често и тук се срещат спа-салони, предлагащи това уникално изживяване. Тези малки рибки изгризват мъртвата кожа и се смята, че слюнката им съдържа терапевтичен ензим, дитранол, който помага при лечението. Рибите-лечители са от рода Garra Rufa, те нямат зъби и не са опасни.

Много хора използват тези рибки за облекчаване на симптомите на псориазис или екзема. Тази практика произлиза от древни времена в термалните извори на Кангал, Турция, като този град все още е изключително популярна дестинация за рибна терапия, особено при хората с проблеми с кожата.

Най-разпространеното приложение на рибките е за педикюр и маникюр. Тези процедури са изключително популярни в много европейски и азиатски страни. Представляват невероятно релаксиращо изживяване, нежен масаж на краката. Когато рибките се нахранят, краката на клиента остават с почистена и нежна кожа.

За първи път рибките стават известни на западния свят през 2008г., след като спа салон във Вирджиния започва да предлага тази уникална рибна терапия. Сега тази терапия се предлага из целия свят.

Последният хит е използването на рибките за масаж на цялото тяло – рибките се поставят във вана или басейн с гореща вода, клиентът ляга вътре, а рибките-лечители започват да го „пощипват”, като така стимулират различни точки по цялото му тяло.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *