«

»

Най-ценните съставки, съдържащи се в плодовете и зеленчуците

Над 150 проучвания са показали, че хората, които ядат много плодове и зеленчуци, имат по-нисък риск от развитие на някаква форма на рак. Приемът на достатъчно плодове и зеленчуци, също така насърчава здравето и по други начини. Проучването DASH (диетични подходи за предотвратяване на хипертония) показа, че яденето на 8 до 10 порции плодове и зеленчуци на ден (плюс 3 порции млечни продукти с ниско съдържание на мазнини), могат бързо и ефективно да намалят кръвното налягане. Плодовете и зеленчуците имат високо съдържание на вода, ниско съдържание на мазнини и ниско калорично съдържание.

Плодовете и зеленчуците са богат източник на витамини като витамин А, С (особено цитрусовите плодове, като портокали, лимони и др.), фолиева киселина, минерали и фибри. Зелените и оранжевите плодове и зеленчуци са важни източници на каротеноиди, които са с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий. Плодове и зеленчуци, можем да ядем пресни, замразени, консервирани, изсушени или в формата на сок. Едно скорошно проучване, публикувано в научни списания, показва, че консумацията на хранителни вещества, които са в изобилие в плодовете и зеленчуците, като калий, бета-каротин, витамин С, и магнезий, корелира позитивно със здравето на костите. Плътността на костите и костния метаболизъм, са повлияни от генетични, ендокринни, хранителни и механични фактори.

Зеленчуците и плодовете са незаменима част от менюто на всеки, уважаващ своето здраве. И понеже зеленчуците нямат тези етикети със съдържание и състав, в настоящия материал ще опишем най-ценните съставки, съдържащи се в тях. Именно тези малки подробности, които са много важни.

Авокадо

Олеиновата киселина и ненаситените мазнини, влизащи в състава на авокадото, намаляват нивото на холестероли увеличават количеството на липопротеините с висок плътност. Освен това то съдържа и голямо количество целулоза. Един среден плод има 81 калории, 8 г. мазнини и 3 г. въглехидрати.

Кайсии

В състава на кайсиите влиза бета-каротин, който освен че не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на организма, също така е особено полезен за очите.

В организма бета-каротинът се превръща във витамин А, за който има данни, че предпазва от някои видове рак, особено на кожата. Един плод съдържа 17 калории, 6 г. въглехидрати и никакви мазнини. Купувайте твърди кайсии. В процеса на омекване те губят хранителните си вещества.

Малини

Те са богати на някои киселини, за които има данни, че помагат за спиране на растежа на раковите клетки. Малините съдържат голямо количество целулоза и витамин С, който понижава нивото на холестеролв организма и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания. Една чашка с малини съдържа 60 калории, 1 г. мазнини и 8 г. въглехидрати.

Манго

Плод със среден размер съдържа 57 г. витамин С, а това е равно на необходимата дневна доза. Този антиоксидант предотвратява артрита, способства за зарастването на раните и укрепва имунната система. Мангото съдържа и повече от 800 МЕ витамин А. В един средно голям плод има 135 калории, 1 г. мазнини и 4 г. въглехидрати.

Пъпеш

Той съдържа много витамин С и бета каротин – два от най-силните антиоксиданти, които защитават клетките от повишената активност на свободните радикали. В половин пъпеш се съдържат и 853 мг калий, който способства за понижаване на кръвното налягане и добрата работа на сърцето. В половин пъпеш се съдържат 97 калории, 1 г. мазнини и 2 г. въглехидрати.

Домати

Доматите са най-богати на ликопен – един от най-силните каротиноиди, които действат като антиоксиданти. Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и според някои изчисления понижават с до 50% вероятността от развитието на рак на дебелото черво. Един домат съдържа 26 калории и 1 г. въглехидрати. В него няма никакви мазнини. Добавяйте към доматите зехтин. Ликопенът се усвоява по-добре с малко мазнини.

Стафиди

Те са отличен източник на желязо, което помага за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържат 218 калории, 30 г. въглехидрати и никакви мазнини. Добавяйте стафиди към овесените ядки.

Броколи

Богато на индол-3- метанол и сулфорафан, които защитават от рак на гърдата.

Смокини

Смокините са богати на калий и въглехидрати. Те съдържат и витамин В6 който е отговорен за производството на серотонин – “хормона на удоволствието”, а също така способстват за понижаването на съдържанието на холестерол. Една смокиня съдържа 37-48 калории, 2 г. въглехидрати и 0 мазнини.

Лимони

Съдържат голямо количество витамин С – доказано един от най-добрите антиоксиданти. В тях има много малко калории и никакви мазнини и въглехидрати. Добавяйте лимон вместо оцет към салатата.

Банан

В един банан се съдържат 467 мг калий, който е от особено значение за здравето на мускулите и сърцето. Плодът намалява кръвното налягане и е източник на влакна – фибри, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Бананите неутрализират киселинната среда и затова са особено полезни за лечението на киселини в стомаха.

Лук

Той е богат на един от най-силните флавоноиди – куерцитин. Изследвания показват, че лукът намалява вероятността от развитието на рак. В една чашка лук се съдържат 61 калории, 3 г. въглехидрати и 0 мазнини. Oсобено полезен е нарязаният лук. За да избегнете дразненето на очите, задушете го с малко зехтин. Можете да го сервирате и с ориз и други зеленчуци.

Броколи

Броколите са богати на индол-3- метанол и сулфорафан, който защитава от рак на гърдата, както и на витамин С и бета-каротин. Една чашка броколи съдържа 25 калории, 0 г. мазнини и 3 г. целулоза. Добавяйте за вкус сок от прясно изцеден лимон.

Спанак

Лутеинът , зеаксантинът и каротиноидите, които се съдържат в него, предпазват ретината на очите от дистрофия, а това е главната причина за влошаването на зрението с напредване на възрастта. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г. въглехидрати и 0 г. мазнини.

Китайско зеле

Има високо съдържание на брасинин, който предпазва от рак на гърдата, а също така индоли- и изоциоцинати, които понижават нивото на естрогена. Една порция съдържа 158 г. калций, 20 калории, 3 г. въглехидрати и 0 г. мазнини. Нарежете белите сочни стъбла, добавете им зехтин и чесън и ги сервирайте като гарнитура към порция месо.

 

 

Прочетете още

1 коментар

  1. плодове и зeленчуци доставка

    Определено малко хора се замислят какво слагат в своят организъм. Тук показвате толкова много плодове и зеленчуци, че ако си направим една малка плодова диетка, ще си дадем всички витамини и минерали.Не знаех, че мангото е толкова полезно.Още утре ще потърся да си купя.Лук хапваме толкова много, но е и пресен, само приготвен и задушен. Надявам, се да ни пишете пак.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *