«

»

Кокосовото масло и неговите ползи

Приложенията на кокосовото масло включват грижа за косата, грижа за кожата, облекчаване на стреса, поддържане нивата на холестерола, повишаване на имунитета, подобряване на храносмилането и метаболизма, облекчаване на проблемите с бъбреците, подсилване на костите. Всичките тези приложения на кокосовото масло могат да се обяснят с наличието на лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина и техните антибактериални, антиоксидантни, антимикробни, противогъбични, успокояващи и много други свойства. Кокосовото масло е обявено от специалисти за „най-здравословната мазнина в света”.

Малко информация относно трите киселини, съдържащи се в кокосовото мляко:

 

-         Лауринова киселина – мастна киселина, съдържа се в кокосовото и палмовото масло. Една от основните съставки на майчиното мляко. Има много силно антимикробно действие.

-         Капринова киселина – има подмладяващ ефект

-         Каприлова киселина – натурално извличанa наситена мастна киселина, която се използва за традиционно лечение на вътрешни болести

 

Кокосовото масло е сред най-добрите естествени продукти, използвани за грижа за косата. Помага за здравето на косъма, като освен това допринася за блясъка на косата. Редовното масажиране на главата с кокосово масло подпомага за борба с пърхота. Маслото е прекрасен естествен балсам, предоставя протеини, необходими за подхранване на изтощената коса.

 

 

 

Кокосовото масло е страхотен продукт и за кожата. Действа като овлажнител върху всякакъв тип кожа, включително и сухата кожа. Ползата от кокосовото масло върху кожата може да се сравни с тази на минералното масло, като дори при кокосовото масло няма опасност от нежелани странични ефекти върху кожата, както е понякога с минералното масло. Кокосовото масло също така помага при лечение на различни кожни проблеми, включително псориазис, дерматит, екземи и други кожни инфекции. Затова то е основната съставка на много сапуни, кремове, лосиони и други продукти за грижа за тялото.

 

Кокосовото масло подпомага значително и храносмилането, като по този начин предотвратява различни проблеми, свързани със стомаха и червата. Наситените мазнини, съдържащи се в маслото помагат за справянето с множество бактерии, гъбички, паразити и други. Кокосовото масло също така помага при усвояването на други хранителни вещества като витамини, минерали и аминокиселини.

Кокосовото масло е голям помощник на имунната система. То я укрепва, заради съдържащите се в него киселини, които имат множество полезни свойства.

 

Видове кокосово масло:

 

- Натурално, нерафинирано кокосово олио – извлича се от пресни кокосови орехи.

- Рафинирано кокосово олио – започва се с „копра“ (изсушена кокосова вътрешност), която се рафинира, обезцветява и обезмирисява.

- Хидрогенизирано кокосово масло – хидрогенизирането е с цел да се повиши точката на топене на кокосовото масло.

- Фракция от кокосово масло – част от кокосовото олио, от което се отделят остатъчните дълговерижни мастни киселини. Така кокосовото масло става още по-здравословно. След фракционирането остават предимно каприлова и капринова мастни киселини. Кокосовото масло след фракция е почти изцяло наситено и по-устойчиво на термична обработка.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *