«

»

Какво всъщност е йога? + (видео)

Йога (деванагари, санскрит योग) е една от шестте ведически философски школи , която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението. Йогин е името на онзи, който практикува физическа, умствена и духовна дисциплина Йога.

Йога има пет опорни точки:

  • Правилни упражнения (асани) – тялото ни е предназначено да се движи и да се упражнява. Ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите с времето се появяват болести и дискомфорт. Подходящите упражнения трябва да са приятни, за този, който ги изпълнява и в същото време полезни за тялото, ума и духа.
  • Правилно дишане (пранаяма) – йога ни учи как да използваме максимално дробовете си и да контролираме дишането. Правилното дишане трябва да е дълбоко, бавно и ритмично. Това подобрява жизнеността и прочиства ума.
  • Правилна релаксация – чрез пълно отпускане на мускулите се подмладява нервната система и се постига вътрешен мир.
  • Правилна диета – храната, която ядем повлиява ума ни. Йога препоръчва вегетарианска храна.
  • Позитивно мислене и медитация – това е най-важната част. Ние сме това, което мислим. Трябва да се стараем да мислим позитивно и творчески, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Позитивен поглед към живота може да бъде развит чрез изучаване и практикуване на техниките от философията Веданта.

Йога е начин да овладеем негативните аспекти на нашия характер и да развием позитивни качества, които да ни издигнат и да променят както нас, така и атмосферата около нас, нашето излъчване.

Когато ние изразяваме нашите положителни качества, тогава имаме и положително въздействие и за другите. И това е всъщност йога. Друг важен момент е настоящето. Йога ни учи да не обръщаме внимание на несигурностите на бъдещето. Ако нещо ще се случва в бъдещето, защо е нужно да се тревожим сега? Проблемът е че ние сме така напрегнати и това напрежение афектира и миналото и настоящето и бъдещето. Йога ни учи да бъдем в настоящето и да се опитваме да даваме най-доброто от себе си тук и сега.

5-те йога капсули

Какво е йога според сутрите на мъдреца Патанджали?
- йога е дисциплина
- практикуване на хатха и раджа йога за дисциплиниране на ума и тялото.

- йога е интегриране на изпълнение, отношение и мисъл – ръце, сърце и глава – карма йога, бхакти йога и гяна йога

- йога е осъзнаване – да бъдем наблюдатели. Имаме много малко осъзнати действия и в повече неосъзнати реакции. Повечето от хората реагират и това афектира личността им, техния ум става неспокоен, емоциите стават нестабилни, логиката става трудна и тогава болести и несигурност се появяват в ума и тялото.
Имаме няколко вида реакция – или приемаме една реакция, или я наблюдаваме, ставаме наблюдател.
Ако приемем една реакция – тогава идва и страданието.
Ако наблюдаваме една реакция – тогава има стабилност и спокойствие. Вместо субект на негативно въздействие, ние освобождаваме това негативно впечатление и оставаме свързани с вътрешната хармония, радост и мир.

Това е което наблюдаването прави. Култивира позитивно отношение на свидетеля и това е третото ниво на йога.

Предоставяме ви йога упражнения за начинаещи:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *