«

»

„Pranayama“ йога – изкуството на дишане

Древна техника на йогите, която обучава човек да контролира Прана  с помощта на самостоятелно регулиране на дишането, чрез система от дихателни упражнения. Терминът пранаяма се състои от две санскритски думи „прана” и „яма”. Прана означава дишане, живот, енергия на живота. Яма в превод означава смърт, спиране, задържане. Пранаяма е контрол (яма) на жизнената енергия (прана), чрез дихателни упражнения.

Йога използва широк диапазон от дихателни техники. Дишането, неговият ритъм и дълбочина влияят на състоянието на здравето, съзнанието и емоциите. Йога използва научно дишането за да променя енергийните състояния.

С правилното дишане ние доставяме повече кислород в кръвта, а от там и в мозъка.

Две от най-разпространените пранаями са Нади Шодхана и Уджай.

  • Нади Шодхана

Тази практика е позната като алтернативно дишане, тя пречиства психическата система. В своята книга „Ашрамът – сърцето на йога“ Свами Сатярупа Сарасвати, разделяйки я на два етапа, я описва така:
Първи етап – Може да се седне във всяка една удобна за практикуващия поза, освен ваджрасана. Добре е позата да е такава, в която е възможно да се остане поне 15 минути, без да се усеща напрежение.Гърбът следва да е изправен, ръцете да са на коленете, а очите затворени. Благотворно въздействие и улесняване на предстоящата практика ще донесе вътрешното настройване за нея и наблюдаването на естественото дишане за около минута-две.

С палеца на дясната ръка се запушва дясната ноздра от външната страна и бавно, спокойно и ритмично се вдишва и издишва през лявата ноздра. Това може да се напарви например пет пъти. След това палецът се смъква и с безименния пръст се запушва лявата ноздра. Същият цикъл на вдишване и издишване се повтаря с лявата ноздра. Пет пъти вдишване-издишване може да се счита за един рунд. Добре е да се направят поне два – три рунда.

Втори етап – С палеца на дясната ръка се запушва дясната ноздра, вдишва се през лявата, с безименен пръст се запушва лявата ноздра и се издишва през дясната, след това се вдишва отново през дясната, тя се запушва с палец, безименният пръст се маха от лявата ноздра и през нея се издишва. Тези четири дъха образуват един цикъл. Може да се направят например от пет до седем рунда.
Нади Шодхана пранаяма се счита за изключително благотворна практика, която релаксира ума и подготвя практикуващия за медитация.

  • Уджай

Това е така нареченото още психическо дишане. Отново се заема удобна поза, временно се наблюдава дишането. След това се прави кхечари мудра (езикът се обръща така, че долната му страна да докосва задната страна на горното небце). Диша се дълбоко и плавно, като се имитира леко хъркане. Практикуващият трябва да усеща през цялото време, че дишането става през гърлото. Свами Сатярупа уточнява, че тази пранаяма успокоява цялата нервна система, успокоява сърцебиенето, полезна е при високо кръвно налягане, повлиява безсъние (като страдащите от безсъние е по-добре да практикуват в поза шавасана, без да правят кхечари мудрата).

 

Предлагаме ви още три дихателни упражнения:

- Дълго дълбоко дишане

- Огнено дишане

- Ситали пранаяма

  •  ДЪЛГО ДЪЛБОКО ДИШАНЕ

Най-лесното от всички Йога дишания е дългото дълбоко дишане. Това е навик, който сме загубили в съвременната култура. Нормално ние дишаме „плитко” и непостоянно. Това води до емоционален подход към живота, хронично напрежение и слаби нерви. Белите дробове са едни от най-големите органи в човешкото тяло.

Белите дробове на средно развит възрастен човек могат да се разширяват до обем почти 6000 кубически сантиметра. Обикновено използваме само 600-700 куб.см от този капацитет. Ако не разширявате дробовете си до техният максимален капацитет, малките въздушни торбички в дробовете, които се наричат алвеоли, не могат да почистят добре лигавицата си. По този начин не поемате достатъчно кислород и освен това се развиват токсични дразнители, които водят до инфекции и болести.  При дълбоко поемане на въздух, можете да разширите белите си дробове до осем пъти. Ако си създадете навика да дишате дълго, дълбоко и бавно, вие ще развиете своята издръжливост и търпение. Дълбоко дълго дишане може да възстанови вашето равновесие дори при хаотични обстоятелства.

Поза (Асана)
Седнете в удобна медидативна поза, например лесната поза (със скръстени крака) с изправен гръбнак.

Нос
Нормалното дишане трябва винаги да е през носа. Дишането през носа филтрира въздуха, затопля го, овлажнява го, така че въздуха да не дразни чуствителната екология на белите дробове. Най-важното при Йогите също е, че ноздрите са свързани с Ида(лявата ноздра – женската енергия) и Пингала (дясната ноздра – мъжката енергия) и затова Праната се приема в тялото през носа.

Вдишване
Започнете с издуване на точката на пъпа навън и след това изпълнете дробовете си с прана от корема нагоре.

Издишване
За да издишате напълно – издишайте колкото се може повече остатъчен въздух навън.

  • ОГНЕНО ДИШАНЕ

Огненото дишане е бърз – ритмичен метод на дишане.  При огненото дишане фокуса на енергията е в точката на пъпа. Дишането е доста бързо – 2 до 3 дишания в секунда, последователно и мощно без пауза между вдишване и издишване.

Поза (Асана)
Седнете в удобна медидативна поза, например лесната поза (със скръстени крака)  с изправен гръбнак.

Издишване
При издишване, изтласквайте въздуха чрез прибиране на точката на пъпа и корема към гръбначния стълб. При дишането зоната на гърдите е леко отпусната.

Вдишване
При вдишване въздуха се „издърпва” чрез избутване на точката на пъпа напред, за да се вкара въздуха в дробовете.

Това е много балансирано дишане без преимущество на вдишването или издишването, дишане с еднаква сила разпределена между двете. Огненото дишане пречиства кръвта, изхвърля  застоялите токсини от дробовете, лигавицата, кръвните телца и клетките. Редовното практикуване бързо разширява белите дробове. Можете да започнете с 3 минути и постепенно да стигнете до двадесет. При бременност и менструация, заменете Огненото дишане с Дългото дълбоко дишане.

  • СИТАЛИ ПРАНАЯМА

Поза (Асана)
Седнете в удобна медидативна поза, например лесната поза (със скръстени крака) с изправен гръбнак.

Издишване
Издишайте през носа.

Вдишване
Навийте езика си във формата на буквата U и леко го подайте през устните. Вдишайте дълбоко през езика и устата.

Ситали Пранаяма е известна практика, която успокоява и охлажда гръбначния стълб в зоната на четвъртия и шестия прешлен. Регулира сексуалната и храносмилателната енергия. Това дишане е често използвано за възстановяване от настинки, за регулиране на кръвното налягане, както и за лечение на храносмилателни заболявания.

 

 

„Всички канали на прана се освобождават от застоялия въздух и целият организъм получава допълнителна доза кислород. Благодарение на това мозъчните центрове получават възможност да функционират по най-ефективен начин.“
СВАМИ САТЯРУПА

 

 

 

Много хубаво видео – Пранаяма и йогиско дишане – на български език:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *