«

»

Ин и Ян енергии (Yin & Yang)

Според представите на древната китайска медицина в основата на всичко живо е жизнената енергия Чи, която се проявява в две форми – ИН и ЯН. Те са свързани една с друга, противопоставят се и преминават една в друга. Животът на Земята е пронизан от ритмични вълни, които представляват редуващи се приливи и отливи на ЯН и ИН.

Под термина “ЯН” се подразбира мъжкото начало, деятелността, денят, енергията. Под термина “ИН” се подразбира женското начало, пасивността, натрупването, нощта, кръвта.

Символът на Ин и Ян е кръг, който е наполовина тъмен, наполовина светъл, разделен с вълнообразна линия, която символизира непрекъснатото движение в живота и хармоничното равновесие между противоположностите. В светлата половина има тъмна точка, а в тъмната половина – светла точка – знак, че нещата не са никога само „бели” или само „черни”, че във всяко явление се крие коренът на противоположното състояние.

Прана или Чи енергията e тази, която създава живот, нашата жизнеспособност, жизнената сила на тялото, ума, сърцето и духа ни. Движението на прана в тялото ни влияе върху всички дейности и върху здравословното ни състояние. Прана се движи в тялото ни по мрежа от пътища, наречени нади или меридиани.

Надите /меридианите/ са невидими канали, които се простират по цялото тяло и свързват жизненоважните органи с останалите му части. Прана е жизненоважна за производството на кръв в тялото и тя е тази, която я кара да се движи по кръвоносните съдове и меридианите. Тъй като кръвта е Ин, а Прана е Ян, хармонията между тях символизира единно цяло, чиято проява е здравето. За да може прана /енергията/ да протича безпрепятствено по енергийните канали е необходимо те да са прочистени, да няма блокажи и застой на енергия.

Според източната медицина, здрав е този човек, който не е допуснал никакви причини за нарушаване на триединството – дух, душа, тяло.

В нашето тяло винаги се водят борби, без да има още болест. Заболяването се явява като резултат на настъпило и неотстранено трайно изменение в съотношението на силите ИН и ЯН. Те са две явления с противоположна природа и две противоположни начала на едно явление. Ако едната страна добие преимущество – възниква недостатък в другата и обратно, при отслабване на едната страна настъпва засилване на другата.
Ин означава материални съставки на тялото, а Ян неговите функции. Ин се съхранява вътре – материална основа за Ян. Ян външно функционира като проявление на Ин.

Вътрешните органи се класифицират като кухи и плътни органи. Кухите органи са Ян-органи, а плътните органи – Ин-органи.

Към Ян-органите спадат -  стомах, тънки черва, дебело черво, пикочен мехур.
Ин-органи – черен дроб, далак, задстомашна жлеза, сърце, бели дробове, бъбреци. Те натрупват част от преработената храна като резерв от енергия за организма. Тези органи са нечувствителни на болка. Болката е функция на кухите органи.

За да бъде човек здрав е необходимо равновесие между ИН и ЯН енергиите в организма му. Мъжете по-често изразяват своите чувства, защото по-често проявяват характера на Ян – енергията – откритост, сила.

Ин – женско начало; енергия на нощта; на луната; енергия на болестта, енергия стремяща се към покой(натрупва се лоша енергия-болест). Болката, породена от ин-енергията е дълбока, неопределена, студена.
Ян – мъжко начало; енергия на светлината, на слънцето; енергия на движението; на здравето. Болките, предизвикани от нея са близки до повърхността; горещи; нетърпими.

Хармония на ИН и Ян енергиите в дома:

Създаването на дом, в който съществува баланс между ин и ян енергиите е от особена важност. В зависимост от типа на помещенията винаги ще има доминация на едната енергия над другата, но така или иначе е задължително и двете от тях да съществуват.

Ето пример:

  • Енергията Ин у дома

От релаксиращата ин-енергия най-голяма нужда има Вашата спалня – за да можете в нея да се зареждате отново с енергия и да релаксирате добре. Ето защо тук е неподходящо място да оставяте енергията ян да доминира. Тя е представлявана например от телевизора, екипировката за фитнес или предмети от офиса. Въпреки, че доминираща енергия трябва да е ин, то не трябва да пренебрегваме и нуждата от ян – например чрез червени ароматни свещи, еротични изображения или светли тонове, които да балансират тъмните нюанси. Същият принцип важи и за Вашата баня.

  • Енергията Ян у дома

Обратно на спалнята и банята, всекидневната, хола и кухнята определено се нуждаят от силното присъствие на ян-енергията. Добре е тук да заложите на ярките цветове, весела музика и разнообразие от предмети, които ще внесат ян в помещението – семейни снимки, книги, игри, медия (телевизор, радио и прочее). Тук можете да оставите предметите, които са свързани с Вашия домашен офис. Тук ин не трябва да доминира, но не трябва и да бъде напълно забравена – за да запазите баланса, добавете тъмни, наситени нюанси удобни и меки мебели, изображения с релаксиращи асоциации и прочее.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *