«

»

„Рейки“ – универсална жизнена енергия, използвана с лечебен ефект

Рейки е духовна практика, разработена през 1922 г. от японския будист Микао Усуи, която по-сетне е възприета от учители, представящи различни традиции.

Името Рейки идва от Японските йероглифи Рей (霊, означаващ „вселена“, „дух“, „душа“) и Ки (също и Чи) (気, означаващ „енергия“, „живот“). Прието е да се превежда като „Универсална жизнена енергия“.

Рейки транслитерира японското словосъчетание – Reiki 霊気 и се използва както като съществително, така и като прилагателно име. Друг превод на Рейки е „лекуваща енергия от космоса“.

Тази техника, често наричана полагане на длани или полагане на ръце като форма на комплементарна терапия и понякога е класифицирана като източна медицина от някои медицински организации. Практикуващите я вярват, че чрез тази техника прехвърлят („дават“) „универсална жизнена енергия“ (наричана рейки) под формата на ци. Отдаването й става чрез дланите, което й позволява да се ползва за самолечение и определено състояние на социален еквилибриум. Според практикуващите рейки трансферирането й към пациент повишава неговото благополучие.

Според своите привърженици, рейки е универсална жизнена енергия, която може да бъде използвана и с лечебен ефект. Всеки може да получи достъп до тази енергия посредством процеса на иницииране, настройване, извършено от Рейки Мастер.

Привържениците на рейки твърдят, че това е холистична терапия, която постига лечение на физическо, ментално, емоционално и духовно ниво. Вярва се, че тази енергия протича през тялото и ръцете на лечителя и достига реципиента или местата, нуждаещи се от енергия или лечение. Второ ниво изисква по-различно иницииране и дава умението за извършване на лечение от разстояние.Този метод включва използването на символи, чрез които да бъде осъществена временна връзка между лечителя и реципиента.

Обичайната процедура включва цялото тяло, но Рейки може да се отдава и само на отделни позиции. През цялото време реципиентът е легнал, в отпуснато състояние, като дрехите е най-добре да са удобни и да не пречат на релаксирането. Лечителят или практикуващият Рейки може да отдели няколко момента, за да изпадне в медитативно или просто спокойно състояние и да се подготви за процедурата.

Самата процедура включва поставянето на ръцете на практикуващия на точно определени позиции върху тялото на реципиента, като ръцете може и да нямат допир с тялото, а да стоят на няколко сантиметра от него. Обикновено ръцете се задържат между 3 и 5 мин. на една позиция, а цялата процедура трае между 45 и 90 мин.

Най-забележимият незабавен ефект обикновено е състоянието на дълбока релаксация, както и приливът на сила и енергия. В някои случаи може да се появи и освобождаване на емоции.

Въздействие на Рейки:

Реципиентите често споделят усещане за затопляне или леко изтръпване на третираното място, без значение дали ръцете на практикуващия са в допир с мястото или са на разстояние от него.   Твърди се, че Рейки процедурата стимулира естествените лечебни процеси, затова обикновено не се наблюдава моментално „излекуване“ на специфичните здравословни проблеми. За лечението на хронични състояния се препоръчва серия от три или повече процедури на интервали между 1 и 7 дена.

  •  Рейки увеличава потенциала на жизнената енергия и интензивността на аурата – дава енергия на всички органи и системи в организма, което ги привежда в естественото им енергиино и функционално състояние на Здраве.
  • Активизира очистителните процеси в организма и стремежът му да изхвърли всичко ненужно: токсини, чужди тела и енергии, вредни вълни от различен произход и др.
  • Създава баланс на енергиите в Чакрите и Аурата, което е особено важно както за физическото и душевното здраве така и за благополучието. Увеличаването на енергийния потенциал и баланс в чакрите и аурата спомага за освобождаването от стрес и кодировки /подсъзнателни записи или енергийни структури в аурата/.
  •  Спомага за освобождаване от отрицателни емоции, мисли и чувства, който са един от главните причини за блокиране и дизбаланс на енергиите. Помага да се справим с вредни навици и привички.
  •  Помага по-леко да се преодоляват всякакви кризисни ситуации. Създава Хармония и Любов в междуличностните отношения в семейството, на работното място и др. Увеличава съзидателността и нивото на съзнателно възприятие.
  •  Напълно безопасен, както за приемащия Рейки така и за целителя /през него преминава огромен поток от енергия и когато и колкото му е необходимо остава в него/. Това е най-бързото и лесно за усвояване учение. Рейки няма никаква религиозна насоченост и не противоречи на никое религиозно вярване. Не изисква никакви режими, диети, упражнения, ритуали, отказване от любими неща и др.
  •  То е предимно ЦЕЛИТЕЛНО изкуство, под целителсво и изцеление би следвало да се разбира привеждане на всичките елементи на физическото и фините тела в цялост – хармония, баланс – в естественото им заложено от природата /Бога/ състояние. Рейки не отрича и не е в конфликт с многобройните лечебни методи и с официалната медицина.
  •  С него може да се помага – въздейства от разстояние /дистанционно/ на хора, животни, растения; на определени ситуация или събитие; на определен проблем, както сегашен така и в миналото; на миналото ни и на бъдещето ни.

Обучение – Рейки курсове:

Рейки обучението извън Япония най-често е разделено на три нива или степени.

Първо ниво

Рейки курса за Първо ниво въвежда в основните теории и процедури, като продължителността му обикновено, но не задължително, е два дни. Учениците научават позициите на поставяне на ръцете. След завършване на този курс, участниците могат да практикуват.

Второ ниво

В курса за Второ ниво ученикът научава трите символа, за които се смята, че увеличават силата и разстоянието на въздействие. Дава се още едно иницииране, което увеличава капацитета на ученика да пропуска през себе си Рейки.След завършване на този курс, ученикът може да работи без да присъства физически до реципиента.

Трето или Мастер ниво

Чрез третата степен ученикът става Рейки Мастер.(В терминологията на Рейки думата „Мастер“ не предполага духовно просветление). Дава се допълнително иницииране, както и символ за това ниво. Рейки Мастерът може да инициира други хора, както и да ги обучава в трите Рейки нива. Трето ниво може да се вземе за един ден или за една година, в зависимост от дадената школа и философията на нейния Рейки Мастер.

  • Видео – Рейки терапия:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *