«

»

Разходка из Кейптаун – едно от най-красивите места на земята

Кейптаун е южноафриканският Лос Анджелис, който се намира близо до Йоханесбург – тамошния Ню Йорк. Градът е блестящ, величествен и красив. Кейптаун има важно и историческо значение, тъй като там се е водила борбата за освобождение на Южна Африка.

Това е едно от най-красивите места на Земята. Кейптаун е вторият по население град в Южна Африка и най-големият в района. Разположен е в подножието на планината Тейбъл, която се бори за място в класацията на Новите седем чудеса на света. Зад нея се вижда легендарният Дяволски връх, а Картината се допълва от красиви бели плажове и полуостров Кейп.

Несъмнено една от най-големите атракции е емблематичната за града Тейбъл Моунтин. В случай, че времето е подходящо, непременно се качете в планината, за да се полюбувате на удивителната панорамна гледка към живописното атлантическо крайбрежие и целия град. Включете в програмата си и разходка до нос Добра Надежда – мястото, където се срещат Атлантическият и Индийският океан. След като се насладите на колонията от пингвини, се изкачете до Кейп Понт – живописно кътче в едноименния резерват, от където се разкрива една от най-пленителните гледки на света. Ако имате повече време, можете да си направите разходка до остров Робен – мястото, на което е бил заточен Нелсън Мандела.

Ако искате да се докоснете до сърцето на града, непременно се разходете до колоритния квартал Бо-Каап, очароващ с пъстроцветните си къщи. Разходете се до Пазарния площад, Парламента и си подарете разходка по крайбрежната улица, изпълнена с безброй атракции и рибни ресторанти, предлагащи най-вкусните морски специалитети в страната.

Ако Южна Африка е известна с производството на вино, то районът на Кейптаун гордо може да се похвали с едни от най-превъзходните вина. Непременно си отделете време за винен тур и се насладете на приятна дегустация на вино в един от най-прочутите лозарски региони – Франшхоек, Стеленбош или Паарл.

Като изключително атрактивна туристическа дестинация, градът предлага безброй развлечения и удоволствия. Търсачите на силни изживявания могат да се гмурнат в клетка сред акулите и да усетят опасната близост на кръвожадните хищници, които достигат до 7 метра дължина. За любителите на животните и природата пък има организирани обиколки сред дивата природа, където ще ви обясняват всичко за животинския свят. В края на деня можете да посетите някое от многобройните СПА – центрове или да отидете на голф игрището с приятели.

В Кейптаун можете да видите още нещо уникално – африкански пингвини. Въпреки че видът им като цяло е обявен като застрашен от изчезване, колонията на плаж Болдърс наброява над 3000 от тези удивителни създания.

През 2010 г. Кейптаун достойно се нареди сред един от деветте градове-домакини на Световното първенство по футбол в Южна Африка. Футболните срещи се проведоха на космополитният и модерен стадион Кейптаун Стейдиъм, който е с максимална вместимост 69 070 футболни фенове. Останалите осем града, в които се състояха мачовете от Мондиал 2010 са: Йоханесбург, Дърбан, Претория, Порт Елизабет, Блумфонтейн, Полокване, Нелспруит и Рустенбург.

Кейптаун е най-красивият град в Южна Африка, пленяващ с удивителна природа, прекрасно крайбрежие и чудесни ресторанти и забележителности. Ето и някои от тях:

Дяволския връх

Говори се, че името му идва от местна легенда за холандец на име Жан ван Хънкс. Той живеел в подножието на планината и всеки път, когато искал да пуши лула, жена му го гонела навън. Един ден, докато пушел в мрака, той срещнал загадъчен непознат, който също пушел. Започнали да се състезават, кой ще изпуши повече. В крайна сметка се оказало, че странникът бил Дяволът и Ван Хънкс е спечелил. Пушекът, който се получил от това състезание, покрил върха и може да се види до ден-днешен.

 Остров Робен

Намира се на седем километра от брега на Кейптаун и в превод означава “остров на тюлените”. Там можете да посетите музея, където ще ви разкажат за това как островът е бил използван като затвор и в последствие се е превърнал в колония на прокажените. На това място Нелсън Мандела и Робърт Сибуки са говорели за една Южна Африка без расова дискриминация. През 1999г. е обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО заради “триумфът на човешкия дух”.

 Пристанище Кейптаун

С гарантирана стратегическа важност поради разположението си на един от най-големите световни търговски маршрути, порт Кейптаун е втори в Африка след Дърбан по обем на обслужвани контейнеровози. „Най-красивия нос“ осигурява добра сухопътна свързаност за търговските товари и отлична свързаност откъм директни полети до повечето части на света, за пристигащите пътници от круиз – корабите.

Историческите басейни Виктория и Алфред, същината на първоначалния Порт Кейптаун, сега са световноизвестния V&A Waterfront, уникална туристическа атракция, който се използва за комерсиални и развлекателни цели и където акостират малките и средноголеми пасажерски кораби. Кейптаун притежава също така голяма яхтена марина.

 

Видео – Разходка из Кейптаун (Cape Town):

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *