«

»

Пилинг на тялото в края на лятото. Терапия в домашни условия

След летните месеци, кожата подлагана под слънчевите лъчи довежда до поява на мъртъв слой от епидермиса, който от своя страна довежда до липсата на достатъчно количество кислород.

За да помогнен на кожата да се съвземе е препоръчително да се правят от 2 до 4 пъти в месеца пилинг сесии на тялото, за да може мъртвите клетки от епидермисът да се почистят от кожата, а това от своя страна да спомогне за по-бързото възстановяване и по-доброто хранене на кожата и точно поради това есента е особено подходящо време за започване на по-интензивни пилинг – терапии, независимо дали ще са у дома или в салона.

Обикновено гранулките в пилинг – продуктите за тяло са по правило по-големи от в тези за лице. Много често те също съдържат и специални омекотяващи съставки, които неутрализират хлорната вар във водата за къпане и при контакт с водните капки по кожата, почистващите й частички се разтварят и образуват свежа и приятна пяна.
Добре е да знаете, че преди нанасяне на пилинг – маската тялото трябва да е добре навлажнено под душа. Масажирайте нанесения пилинг – продукт с кръгови движения докато се образува пяна. Започнете от онези места, където кожата е по-дебела (лакти, колене, пети) и действайте по-деликатно там, където тя е по-нежна (гърди, длани и свивки на коленете). След като го нанесете навсякъде, изплакнете с хладка вода (до отстраняването на всички остатъци от нечистотия и гранулки от продукта, полепнали по кожата). След това се подсушете добре с хавлиена кърпа и се намажете обилно с хидратиращ крем.

По-старата кожа се възстановява по-бавно, а мъртвите клетки се задържат по-дълго време на повърхността й. Ето защо пилинг – кремовете, не само че отстраняват но и стимулират клетъчното възобновяване като ускоряват процеса на „смяната“. В резултат на това кожата изглежда здрава, свежа, гладка и приема по-добре останалите козметични продукти, които обикновено използваме.

Различните масажи със скрабове целят да отстранят мъртвите клетки от повърхността на кожата. Ако мъртвите частици останат, това ще причини раздразнение, пъпки, кожата ще изглежда състарена и уморена, а не чиста и сияйна.

Важно е обаче да се знае, че с пилинга трябва да се внимава. Не бива да се натиска прекалено силно или да се ползва груб скраб, за да не се разрани кожата. Освен това тя има естествен собствен защитен слой и премахването му може да доведе до силно дразнене и дискомфорт.

  • Как да си направим пилинг – терапия у дома?

Предлагаме ви 7 вида домашно приготвени пилинг – маски и терапии:

Пилинг маска с:

  • Кафява захар

Взимате топъл душ, не горещ. И след това разтривате тялото с шепа кафява захар. Разтривайте с кръгови движения отдолу-нагоре, наблегнете на лакти и колене. Кафявата захар може да ползвате и като скраб за лице. Много от готовите козметични продукти съдържат точно кафява захар. Кожата става гладка, мекичка и с приятен аромат.

  •  Морска сол

Действате по същия начин, както със захарта. Душ – разтриване – изплакване. Хубавото е, че тук може да се добавят различни етерични масла в зависимост от индивидуалният вкус на всеки, които в същото време да хидратират и подхранят кожата.

  •  Кафе

Най-често за пилинг се използва утайката от кафето и се втрива добре. Може да се постои малко с втритото кафе, за да може кожата да поеме, колкото може повече от кофеина, което пък от своя страна има много добро доказано анти-целулитно действие След използването му, кожата става гладка и мека.

  •   Тоалетни трици

Препоръчваме тоалетните трици от кестени. Най-добре действат,. има ги и по аптеките. Тях може спокойно да използвате и за лицето и за тялото. Душ. Разтривате.

Може малко да постоите така и после изплакнете.

 

  •    С яйце

В купичка смесваме кафява захар и 1 яйце. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Нанасяме по тялото с масажни двжинения, докато усетим как под пръстите ни остават само кристалите на захарта. Изплакваме обилно.

  • С портокалова кора

Смесваме 4 с.л. овесени трици с 2 с.л. настъргана портокалова кора. Разбъркваме добре и слагаме в хладилника. Когато решим да използваме сместа, добавяме няколко капки есенция от портокаловия цвят до получаването на хомогенна каша. Нанасяме с кръгови движения по кожата, после изплакваме добре.

  • С мента

Смесваме 1/2 кофичка кисело мляко с няколко свежи листа от мента и 6 с.л. морска сол. Разбъркваме добре и оставяме да престои в хладилника 1 нощ. На следващия ден нанасяме върху тялото с кръгообразни движения, после изплакваме добре.

Ако желаете може да направите комбинации от вече изброените продукти. Например трици и кафе, или трици и кафява захар, или трици, кафе и захар.

След като излезете от душа подсушете внимателно кожата. Ако кожата ви е суха непременно я намажете с хидратиращ крем или с най-обикновен зехтин. Естествен продукт,който овлажнява и подхранва кожата по най-добрия начин.

В днешно време почти всяка терапия за тяло включва в себе си и пилинг част – таласотерапия, шоколадова терапия и много други.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *