«

»

10 – важни неща, които жените трябва да знаят за бягането

Независимо дали целта ви е загуба на тегло, добра форма, постигане на по-добри резултати в състезанията или прекарване на свободното време в спорт за здраве и развлечение, познанията и здравословното хранене ще улесни пътят ви към успеха. Забележете здравословното хранене – не диетите, пише runbg.

Предлагаме ви 10 съвета за бягането, които ще ви помогнат да спортувате за здраве, да загубите тегло, за по-добър комфорт, повече информация за бягането по време на майчинство и други полезни факти, част от които със сигурност знаете.

1.Бягането е начин на мислене

Единственото нещо, което определя успеха или липсата му е начинът, по който се разсъждава за движението. Ако се стараете да търсите желания ефект, независимо дали целта ви е да се освободите от стреса, да изгаряте калории, да имате време да останете сами със себе си, тогава е без значение кой какво ви казва за бягането и какво показва часовникът или хронометърът.

2.Маратонките за бягане за мъже и жени се различават

Жените, в повечето случаи, имат по-тесни ходила от мъжете. Женските модели маратонки са проектирани за различни килограми и стрес. Когато си купувате маратонки първо пробвайте женските модели. Не се притеснявайте да опитате и някои мъжки модели, ако имате по-широк крак. Обикновено дамските модели са на по-ниска цена.

3.Спортният сутиен е важен

Независимо от големината на гърдите е важно да използвате спортен сутиен. Той предоставя необходимата подкрепа и комфорт по време на тренировка. Предлагат се два вида спортни сутиени – компресиращи и поддържащи, като най-масово са разпространени компресиращите (Compression bra).

4.Компанията осигурява мотивация и безопасност

Компания по време на бягане е чудесен начин да си осигурите мотивация и подкрепа в трудните моменти. Присъствието на познат човек е предпоставка за това да сте в добро настроение и да се чувствате в безопасност.

5.Най-важните минерали за жената са калций и желязо

Осигурете си достатъчен прием на минерали – те ще ви помогнат да се възстановите по-бързо и по-добре. Най-добри източници на калций са броколи, сардини и сьомга.

За желязото е добре да се яде спанак (с резени портокал – портокалът увеличава приема на желязо от спанака), коприва, говеждо месо. Магнезият е важен не само за жените, но и за всички бегачи. Ако бягате повече от 10-15км седмично е добре да се замислите и за него.

Един съвет от нас, когато бягате дълги дистанции (10км, 20км, 40км) или седмично имате доста километри е добре да включвате периодично и суплементарен прием на витамини и минерали (витамини В Комплекс и витамин С). Следете те да са извлечени от естествени източници – храни. Повечето витамини продавани в аптеките са слаби и не са предназначени за хора занимаващи се със спорт, а по-скоро за хора, имащи небалансирано хранене.

6.Нямате нужда от фет бърнъри (Fat Burners)

Планирани интервални тренировки, фартлек (Fartlek) или бягане в планината ще имат същия ефект върху изгарянето на мазнините, но без вредните странични ефекти на хранителните добавки. Причината за това е, че тренировките с висок интензитет на движение са един от най-големите стимуланти на естествения човешки хормон на растежа. Като резултат ще имате по-силни мускули и по-добра физическа форма.

7.Бягането по време на бременност не е тема табу

Всъщност голям брой от лекарите по света смятат (не е проверено за българските лекари), че по време на бременност тичането няма да има отрицателно въздействие върху детето, а напротив. Експерти смятат, че бягането при нормална бременност е абсолютно безопасно до първата третина от бременността, а обикновено и по време на втората, но при редовно лекарско наблюдение.

Най-важното нещо при бягането по време на бременност е да се избягва прегряване. Трябва да се хидратирате добре, да избягвате прекомерното излагане на слънце, а след тренировка избягвайте горещата вана или душ. Консултирайте се с Вашия лекар и му разкажете за Вашите тренировки. Избягвайте тренировки по-дълги от 30 минути. Бягайте с приятел, съпруг, приятелка и избягвайте местата, по които бродят бездомни кучета.

8.Бягането намалява риска от рак на гърдата и на матката

Американски учени са доказали, че жените, които бягат или тренират активно, произвеждат по-малко опасна форма на хормона – Естроген, отколкото жените, които са пасивни. По този начин бягащите жени намаляват риска от рак на гърдата и матката с 50%. Друго изследване показва, че се намалява и риска от диабет с колкото е 65%.

9.Бягането е полезно за здравето на Вашата кожа

Дерматолозите са на мнение, че бягането стимулира циркулацията и транспорта на хранителни вещества в клетките. В същото време се увеличава отделянето на вредни вещества през кожата. При това положение редовното бягане работи като естествен приятел на Вашата кожа и тен.

10.Вашето семейство ще се радва, че бягате

Не позволявайте семейните ангажименти да ви спират. Бягането е един от най-добрите начини да облекчите ежедневния стрес и да сте здрави. Въпреки, че в началото може да изглежда натоварващо, след време близките Ви ще забележат вашето удовлетворение и ще се радват на вашата жизненост.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *