«

»

Рио де Жанейро – благословеният град

Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия, но без съмнение е най-известния в цяла Южна Америка.

Населението на градската агломерация е повече от 12 милиона души. Той е разположен в южната част на Бразилия, на Атлантическия бряг, в непосредствена близост до Южната тропична окръжност (тропик на Козирога). Това е причината климата на Рио де Жанейро да е горещ и влажен със значителни валежи през цялата година (но по-обилни през летния сезон между ноември и април). Комбинацията между жега и висока влажност правят климата тежък и трудно поносим.

Нощните температури не падат под 18 °C. Дневните температури са обикновено между 23 °C през зимата и 30 °C през лятото. Разбира се с температура от 23 °C зимата в Рио е доста приятна. Растителността е гъста и зелена, а Джунглата буквално заобикаля Рио от всички страни.

Автомобилите в Рио де Жанейро се движат само с екологично чисто гориво и по тази причина въздуха на града е неочаквано чист. Навсякъде се чувства аромата на тропически дървета, цветя и храсти. В момента в който напуснете самолета и вдишате влажния тропически въздух си давате сметка защо местните жители не са луди по тежката работа и физическото натоварване. Времето е толкова горещо и влажно, че в главата ви се въртят само мисли за море, пясък, сянка и разхладителни напитки.

По-голямата част от жителите на града обичат да прекарват времето си именно около брега на океана. Политиката на повечето работодатели е такава, че хората като цяло разполагат с много големи обедни почивки. Така те могат всеки ден да посещават плажа за по един – два часа или да се насладят на красотата на великолепния си град пред чаша разхладителна напитка в някой от многобройните ресторанти на брега.

Града е невероятно живописен. Насред Рио се извисяват планини, покрити с гъста тропическа растителност, а залива Гуанабара е толкова силно врязан в сушата, че първите европейци, когато дошли тук го помислили за река и нарекли мястото Януарска река. Действително, трябва да се погледне от много високо за да се увери човек, че това не е река ами залив.

Една от най-големите забележителности на Рио де Жанейро е статуята на Исус Христос, която се вижда от всички части на града. Статуята е висока 38 метра и е разположена на върха на планината Корковадо. Често се случва планината внезапно да бъде покрита от облаци. Тогава гледката към Корковадо е впечатляваща и мистериозна. Жителите на Рио де Жанейро чувстват себе си късметлии, защото Иисус бди над тях и те вярват, че той наистина ги пази.

Недалеч от Корковадо е Маракана. За футболните фенове със сигурност ще бъде много интересно да го посетят. Маракана е деветия по големина стадион в света. Може да побере над 103 000 души.

Друга световна забележителност на Рио де Жанейро е, разбира се, Копакабана. Това е един от най-известните плажове на света. Винаги е пълен с народ. Вълните обикновенно са твърде големи за плуване, но перфектни за сърфинг. Пясъка е фин и в златисти нюанси.

На Копакабана има много небостъргачи. Много е престижно да живееш тук и когато излезеш на терасата да виждаш пред себе си един от най-красивите плажове на света. Копакабана не е просто плаж. Това е стил на живот. Но Рио де Жанейро може да предложи много други красиви места които да посетите.

Тижука е впечатляваща. Това е един от най-новите квартали в града. Той е разположен в източната част на Рио де Жанейро, на брега на Атлантическия океан. Навсякъде около брега има луксозни, красиви вили и модерни небостъргачи. Гледката е много важна, без значение дали за живеене или за работа. Тижука е известен със своите ботанически градини със същото име. В този парк можете да видите растителни видове, специфични за всички части на Бразилия. Разбира се важно място заема кокосовата палма, която се приема за символ на екзотика. Този парк е едно от най-любимите места за туристите. Това е един от най-големите градски паркове в света. Неговата дължина е над 10 километра. Освен големия парк и растителността, Тижука има още едно предимство – плажна ивица с дължина над 20 километра. Сигурно всеки заможен гражданин на Рио желае да притежава голяма, луксозна вила с плувен басейн в Тижука. Хотелите и вилите са буквално обгърнати от гъстата тропическа растителност. Тук живота е спокоен в сравнение с останалите динамични части на Рио де Жанейро. Плажа е много по-спокоен в сравнение с Копакабана и Ипанема.

Говорейки за Рио де Жанейро ще сме луди ако не споменем карнавала на самбата. Всяка година след 1858 през февруари се организира най-големия самба карнавал в света. Тогава школите по самба демонстрират всички свои умения, репетирани до съвършенство през годината. Да не забравяме и за ексцентричните костюми, имитиращи украса на птици, форми на цветя и други. Трасето по което трябва да преминат школите се нарича „самбадром”. Представлява бетонна платформа с дължина един километър. Всяка школа разполага буквално с броени минути за да пресече разстоянието. Това е един невероятен микс от костюми, музика и горещи танци. Богати и не толкова богати туристи от цял свят се стичат в Рио за да видят легендарния карнавал и си тръгват от града възхитени.

Рио де Жанейро е любим на почитателите на здравословния начин на живот. Море, зелена и буйна растителност, палми и невероятен релеф ще ви вземат дъха. Когато видите всичко това, което е създадено от природата вие ще разберете защо жителите на Рио де Жанейро казват, че града е благословен. Ако приемем, че красотата е благословия, няма начин да не се съгласим.

Интересна забележителност а туристите е девет километровия мост, който пресича залива Гуанабара и свързва Рио де Жанейро с Нитерой. Той често се смята за квартал на Рио, но не е. От моста се разкрива невероятна панорама към Рио. От там се вижда призрачния силует на планината Корковадо.

Като цяло в Рио де Жанейро има много неща, които трябва да бъдат видяни, но не забравяйте едно – това е опасен град с високи нива на престъпността. Наистина е един от най-красивите градове на света, но това не е пречка да бъде опасен. Трябва да сте много внимателни, когато отивате на разходка. Никога не ностте с вас твърде скъпи предмети и бижута. Би било много рисковано.

Интересни факти за Рио де Жанейро: популярен начин за придвижване в Рио де Жанейро е използването на хеликоптер. Използва се от заможните слоеве на обществото. Но за голям и разпокъсан град като Рио това е повече необходимост, отколкото лукс.

  • Видео – Рио де Жанейро

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *