«

»

Мауна – обетът на мълчанието

Мауна (обетът на мълчанието) е огромна благословия за практикуващия Йога или друга духовна традиция.Чрез мълчанието запазваме енергията си . Мауна развива волята. Тя контролира импулса за говорене. Тя е огромна помощ в спазването на истината и овладяването на гнева. Емоциите също се овладяват и нервността изчезва. Муни, този който спазва мауна използва отмерени думи и неговата реч е много впечатляваща. . .

Когато умът е тих и умиротворен, тогава той става много мощен. Той може да стане рецептор на щастието и мъдростта и да позволи на живота ни да стане спонтанен и непринуден поток на изразяване на радост и хармония. Но… тази вътрешна тишина не може да възникне когато в ума има непрекъсващ поток от тревожни мисли и емоции. Целият този вътрешен шум на мисли и емоции трябва да бъде прекратен, за да можем наистина да изпитаме беззвучния звук на вътрешната тишина.

Мир, щастие, хармония. Кой е способен да изпита тези състояния? Толкова много хора в наши дни се борят със своите собствени умове. Ние живеем в условия, които ежечасно оказват натиск върху нас, превръщаме се все повече и повече в едно напрегнато общество, изпълнено с изострени умствени отношения, които се проявяват
като безпокойство, нервност, вина, липса на увереност в себе си, изолираност, страх, натрапливи идеи и фобии.

Някои хора се обръщат към наркотиците и алкохола като временно средство за спасение и утешение. Други ползват скъпоструващата помощ на психиатри и психотерапевти за да опитат да се справят с проблемите си. Всички търсят някакъв начин за промяна, някаква макар и мъничка помощ, която да им даде възможност да се освободят от вътрешните си конфликти и обърканости, биха искали да могат да се чувстват непринудено със себе си или да изпитат не толкова щастие, а просто мир и удовлетвореност.

Тези които имат достатъчно късмет  могат да открият и изучат отлични систематизирани медитативни практики, една от които е антар мауна. Тя ще им даде възможност да отстранят угнетителните умствени напрежения и да станат психотерапевти на собствения си очистителен процес.
Вътрешното средство на Антар Мауна, означава тишина. Антар Мауна е техника за достигане на пратияхара /оттегляне на ума от сетивата/, която е петата степен на Раджа йога и която в своята пълна форма може да ни доведе до Дхарана и и Дхаяна.
Антар Мауна е също и основна част от будистката практика, известна като Випасана с някои видоизменения.

Прочистване на ума

Обикновено ние притежаваме тенденция да позволяваме на “добрите” мисли да се установяват в съзнателното възприемане, ние приемаме и се наслаждаваме на приятните мисли. Но когато възникне някоя неприятна, болезнена или “лоша” мисъл, ние проявяваме тенденция бързо да я подтиснем в подсъзнанието си. Всеки от нас има такива умствени подтискания. Много често на това сме научени още от детството. Но подтискането не решава проблемите.

Всяка отделно подтисната мисъл предизвиква блокиране на свободния поток на ума. Мислите и преживяванията остават в подсъзнанието във формата на семена, които причиняват болка, нещастие и разстройство в живота ни. Тези финни впечатления и преживявания се наричат самскари. Без дори да съзнаваме, ние създаваме голямо напрежение на ума чрез подтиснатите си мисли и поради това често се чувстваме объркани и напрегнати без за това да има видима причина.

Ако успеем да достигнем състояние на продължително щастие и спокойствие на ума, ще можем да изкореним натрупаните самскари. Това може да бъде сравнено с озеленяването. Ние изкореняваме нежелателните плевели от ума. Ако откъснем само върховете им, то това е само временно решение, плевелът отново ще се възроди. Но когато копаем дълбоко и изваждаме корена на плевела изцяло, то той губи силата /основата/ си и тогава го изчистваме напълно. Ако оставим част от него, то тя ще предизвика “нагнояване” в ума и тогава тези отрицателни умствени впечатления ще отровят душата ни и ще предизвикат раздразнителност, агресия, гняв, непредвидена депресия, тенденция към безпокойство, безпричинен страх и постоянна умора. Тези негативни чувства засягат всички наши взаимоотношения в живота ни и намаляват възможността ни да бъдем ефективни, изпълнени с творчески сили и динамизъм.

Антар Мауна ни позволява да изчерпим тези нежелателни мисли, като ни предоставя начин за почистване на ума. Когато тези умствени напрежения започнат да ни напускат, започваме да изпитваме в себе си надигаща се вълна от енергия и вдъхновение и животът ни започва да пребивава в нови измерения. По същият начин,както чистим къщата си, както почистваме физическото си тяло всеки ден, така трябва да развием навик за очистване на ума – ежедневно, за да предотвратим натрупването на умствен боклук. Именно затова е необходимо да поставим този очистителен процес на правилна и последователна основа.

Практиката на Антар Мауна е разделена на шест нива. За повечето хора, първите три нива са напълно достатъчни за да получат необходимата полза, но значително повече време ще им е необходимо за да могат да пристъпят към следващите по-висши фази

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *