«

»

Зеленият чай – здравословен елексир, който удължава живота

Зеленият чай е познат на човечеството от хиляди години. Той се приготвя от листата на вечно зелен храст, от който се приготвя и черния чай.

Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура .

Тайната на зеления чай се крие не другаде, а в самия му състав. Той е богат на вещества, които го правят мощен антиоксидант. Получава се от неферментирали листа на вечнозелен храст и съдържа най-висока концентрация на полифеноли.

Познат на човечеството от дълги години, отглеждан първоначално в Китай и Индия, днес чаят е най-разпространената напитка в света след водата. А зеленият чай е всепризнатият здравословен елексир, смятан от мнозина за напитката, която удължава живота. Днес учените имат безспорни доказателства за полезните свойства на зеления чай и потвърждават откритията на древните китайци.

Здравословното въздействие на зеленият чай:
  • Има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е един от най-благоприятните видове чай за отслабване, защото не влияе значително на кръвното налягане и няма изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си.
  • Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
  • Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота.
  • Консумирането на разумно количество зелен чай, поддържа тонуса, поради съдържащия се кофеин в него. Помага при преумора и продължителна работа, изостря ума.
  • Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма.
  • Съдържащият се в него цинк го прави много благотворен за бременни жени.
  • Поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане.
  • Има много добро пречистващо действие. Прочиства кръвта и кръвоносните съдове. Препоръчва се за пушачи, защото помага да се изхвърлят по-бързо вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.

Какво количество зелен чай е полезно да приеамаме?

Може да чуете всякакви препоръки, но ако не сте пили редовно зелен чай досега, започнете с 1-2 чаши дневно. Оптималното количество е 4 чаши на ден,въпреки че ако питате китайците, те ще ви кажат 10.Има производители, които предлагат зелен чай с различни аромати – мента, ванилия, лимон и много други разновидности. Открийте своя любим вид зелен чай и започнете да го пиете редовно. Ще се убедите колко добре ви действа още след първата чаша.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *