«

»

Широдара (Shirodhara) – Масаж със стичащо се топло олио по челото и скалпа

Значението на думата Широдара идва от „Shiro“ – глава, и „Dhara“ – поток. Методът се използва за постигане на емоционален и физически баланс, което подмладява и заздравява духа и тялото.

Широдара е изключителна WELLNESS терапия с вековна история. Класическа Аюрведа терапия, която намалява вредното влияние от стреса, дълбоко релаксира, подобрява възприятието на всички сетива и облекчава чувството за тревога, безпокойство, страх и гняв. Подобрява концентрацията и качеството на съня,зарежада с творческа енергия, предпазва от смущения в нервната система. Прочиства токсините и засилва растежа на косата и яснотата на зрението. Метода се споменава в първия аюрведа текст, написан преди 2000 години от лечителя Шарака.
Всичко това се получава при определен начин на третиране с приятно и нежно стичащото се топло сусамено олио по челото и скалпа. Това създава усещане за комфорт, баланс и силна релаксация наподобяваща усещането на медитация, това усещане е провокирано от въздействието на менталното ниво- което същност е основата цел на широдара. Така релаксиран мозъка ни има възможността да се изпразва от натежалите, гневни, напрегнати и стресови помисли, и да освободи място за нова по- свежа мисъл. Едновременно с това се извършва и масаж на главата, раменете и затопляне на тялото.

Преди предприемането на масажната техника трябва да се идентифицира типът тяло на клиента или „доша“, за да се използват специални масла и билки за него.

Най-често се използват сусамово масло, чай от джинджифил, кокосово масло или мляко, розова вода. Затопленото масло се поднася към челото бавно в непрекъсната струя в продължение на 15-20 минути.

По този начин се постига пълен релакс и медитация, намалява се стресът, депресията, подобрява се мозъчната дейност, нервната система и качеството на сън.

Следващият етап от процедурата е с маслото от челото да се направи масаж на главата, врата и раменете.

Съдът, в който се слага затопленото масло, е глинен или метален, главно от мед. Той се поставя на разстояние 20 см над главата. Очите на клиента се покриват с памучна предварително затоплена кърпа, напоена с розова вода, което предпазва от попадане на маслото в тях и същевременно ги успокоява.

Масажът Широдара е много полезен също така и в борбата срещу косопада. Той заздравява скалпа и косъма и след 2-3 месеца прилагане ще имате здрава и силна коса.

  • Видео – Масаж Широдара

 

 

 

Ексклузивни промоции в твоя град от Grabo.bg, с отстъпки от 50% до 90%!

1 коментар

  1. мезотерапия София

    За първи път чувам за подобен масаж и ми стана изключително интересен как точно се прави и с каква цел.Дали повечето салони го предлагат или трябва да търся конкретни и специализирани такива? Сигурно попадайки и на косата тя става по гладка и мека.Може би самият допир с това топлото масло върху главата отваря някои наши чакри така да се каже.Надявам се да ни пишете и за новите масажи, които също не знаем.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *