«

»

Кале (къдраво зеле) – добър източник на калций и желязо

Зелената храна съдържа незаменими количества полезни вещества, доставени в организма в нужните количества, пропорции и състав. Растенията са богати на водоразтворими витамини, важни минерали като селен, магнезий и цинк, а структурата им е богата на влакна и целулоза, които действат детоксикиращо, подобряват храносмилането и стимулират естествената перисталтика на храносмилателния тракт.

Кале е растение от вида „Brassica oleracea“, към който принадлежат карфиола, обикновеното зеле, броколи, брюкселско зеле и др. То е изключително популярен зеленчук по целия свят като има разновидности в сортовете. Широко се използва, както в сурово състояние на салати, така и сготвено в Европа, Русия, САЩ, Китай, Тайван, Централна и Югоизточна Африка.

  • Хранителна стойност за човека:

     Кале е с много богато съдържание на витамини и минерали, което го прави едно от най-полезните храни за човека. Съдържа каротеноиди, вкл. бета-каротин, лутеин, зеаксантин, витамин К, витамин С, витамин А, калций, калий, желязо, манган, мед, фосфор.

Когато суровото растение се нарани (рязане, смачкване, дъвчене), то образува сулфорафан. То е вещество с високи противоракови и антибактериални свойства. Готвенето на пара или пърженето слабо намаляват съдържанието на полезното вещество в растението, но при варене, значително се намалява нивото.

Къдравото зеле също така е източник на Индол-3-карбинол, който стимулира възстановяването на ДНК в клетките и според проучванията при лабораторни животни и култивирани клетки има противораков ефект, антиоксидантен и антиатерогенен ефект (възпрепятства развитието на атеросклероза).

Важно за кале е, че витамините и минералите, директно се абсорбират от организма. Това е особено важно по отношение усвояването на калция.

  • Диета с Кале:

Една порция кале съдържа приблизително 36 калории, 5 грама фибри и 15% от дневната нужда от калций и витамин В6 (пиридоксин), 40 % от магнезия, 180 % от витамин А, 200 % от витамин С, и 1020 % от витамин К. Това съдържание го прави иделно за всякакъв тип диети за отслабване.

Къдравото зеле подобрява обмяната на веществата и е полезно да се включи в хранителния режим против затлъстяване.

Може да се сотира със зехтин и чесън или под формата на салата с фета сирене, с пилешко, с яйца и пресни подправки, или с пармезан и крутони.

  • За кои заболявания е полезно приемането на Кале:

Поради високото си съдържание на калций, това е препоръчителна храна за възрастни хора, при които има повишен риск от чупливост на костите, както и за жените по време на менопаузата. Също така е полезно и за тези, които имат остеопороза или други болести с намалено съдържание на калций.

Проучванията показват, че решението на остеопорозата всъщност е в растителната храна. Бадеми, соя, зърнени и бобови растения, зеленолистни зеленчуци, в това число и къдравото зеле. Калцият в тези растения, както и както и физическите упражнения три или повече пъти седмично, възпрепятстват развитието на тази болест.

Калето ни предпазва от рак на простатата, кожата и гърдата. Прави всичко това като помага на действието на ензимите, които работят за детоксикация на тялото и се бори със свободните радикали.

Както при зелето – колкото повече кале си похапваме, толкова по-добре. Най-добре е да е ежедневно.

Още интересни статий:

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *