«

»

Асана „Кобра“ – Bhurjangasana – भुजङ्गासन

Асана „Кобра“ (Бхуджасана) имитира позата на кобра. Практикуването и е много полезно за поддържане на силата и еластичността на коремните мускули и вътрешните ни органи.

Нейното действие върху организма е многопосочно:

Регулира функциите на надбъбречните жлези, тонизира симпатикусовата нервна система, укрепва мускулите на коремната преса.

Асана „Кобра“ спомага за огъвкавяването на гръбнака, засилва и тонизира всички гръбни мускули, укрепва раменете, подобрява осанката и походката, масажират се и се тонизират органите в коремната кухина и се отстраняват наттрупаните там тлъстини.

Умерено се стимулират щитовидната и надбъбречните жлези, тонизира се нервната система,премахва се умората и меланхолията. Подобрява се кръвоснабдяването на бъбреците и се предотвратява образуване на пясък и камъчета или ако ги има вече – се разрушават. Подобрява се храносмилането, лекува се запек и не се позволява образуването на газове.

Полезна е при лечение на лумбаго, ишиас, киселини, хипертония.

Поседователност на асаната:

Легнете по корем, свийте ръцете, поставете дланите под раменете, а лактите ви да сочат нагоре. Краката изпънете и приберете. Пръстите – шпиц.

По време на вдишването бавно повдигайте главата. Опирайки се на ръцете, повдигайте раменете, като огъвате гърба така, че тялото ви от срамната кост до гърдите да остане плътно притиснато до пода.

  • Видео – Асана „Кобра“:

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *