«

»

Асана „Дърво“ – Vrksasana – वृक्षासन

Санскритската дума “Vrksa” („вркса”) означава „дърво”, а “asana” („асана”) означава „поза”, следователно Vrksasana (врксасана) означава „Поза Дърво”.

Това е балансираща поза и е прекрасен начин да се концентрираме и фокусиране. Целта й е да ни покаже и помогне да овладеем спокойствието и мъдростта на дърветата.

Когато се опитвате да бъдете стабилни, практикувайки поза дърво, може да си представите как дървото се държи на корените си, вкопани дълбоко в земята. Представете си, че краката ви са тези корени. Врксасана ни учи да ценим корените с и основата – ключът е в стабилността на краката и таза. Дори , когато сме напрегнати психически или физически врксасана ни учи да бъдем силни и да не се огъваме, също както дърветата.
Врксасана също така изгражда увереност.

Главата и торса ни се издигат нагоре, а ръцете са разперени настрани, като клоните на дърво. Учим се да продължаваме да растем и да се движим, да посрещаме и овладяваме всички страхове и предизвикателства.

В много култури дървото е важен културен и религиозен символ. Дървото символизира взимосвързаността между всичко на нашата планета. Изпълнението на тази поза също така ни напомня да дишаме. Дърветата са наши партньори в този жизненоважен процес. Ние зависим от тях, защото ни осигуряват кислород, а те от нас, защото им осигуряваме въглероден диоксид. Врксасана е прекрасен начин да си напомним, че чрез простия процес на дишане ние живеем.

Освен всички други изброени ползи врксасана укрепва глезените, краката и гръбнака и отваря бедрата. Когато се опитвате да правите Врксасана, се движете бавно и на етапи. Не забравяйте да дишате и бъдете търпеливи със себе си.

Последователност на асаната:

Заемете изправен стоеж със стъпала на широчината на раменете. Преместете тежестта върху левия крак. Свийте десния крак в коляното и бавно притеглете дясното стъпало към горната вътрешна част на лявото бедро. Стойте в тази позиция, като придържате глезена си или ако можете изпънете двете си ръце нагоре с длани обърнати една към друга. Повторете същото и с другия крак.

  • Видео: Поза „Дърво“

 

 

Ексклузивни промоции в твоя град от Grabo.bg, с отстъпки от 50% до 90%!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *