«

»

Криотерапия – процедура с цел унищожаване на болните тъкани

Криотерапията (Cryotherapy) е минимално инвазивно лечение, което използва „замразяването” като метод, за да замрази или унищожи заразените тъкани, включително и раковите клетки.

В cryotherapy, течният азот или газът аргон се използват за замразяване на заразените клетки, намиращи се извън или вътре в тялото. Лекарите използват техники като ултразвук, компютърна томография или магнитен резонанс, за да помогнат процеса на замразяване на лекуваните обекти, разположени във вътрешността на тялото.

Целта на криотерапията, е да се замразят клетките на кожата в засегнатият участък възможно най-бързо, а след това се оставя да се размразяват бавно, с цел да се унищожат.

Тази цикличност на замразяване и размразяване е изключително ефективна техника, която води до увреждане и смърт на анормалните клетки.
За изпълнение на процедурата се използва най-често сняг от въглена киселина или течен азот, който е с температура от -196 ° C. Прилагането му към засегнатият участък става с тампон или чрез спрей устройство. Понеже изисква голяма опитност и медицински познания, методът се прилага от лекари специалисти.
Към общите предимства на криотерапията са лекотата на употреба, ниската цена, а също и добрият козметичен резултат. При изпълнение на процедурата не е необходим болничен престой и не съществуват страничните реакции, както от останалите хирургични интервенции.  По време на процедурата, болката е слаба и продължава за кратко след това, а нежеланите ефекти обикновено са леки и краткотрайни.

Криотерапията е използван метод при лечение на брадавици, мазоли, бенки, лунички, разширени капиляри и други. Заради способността си да активира обменните процеси процедурата е изключителна ефективна при третирането на целулит, за стягане и изглаждане на кожата. За корекция на фигурата и борба с целулита в условията на спа центровете са разработени специални криосауни.

По отношение на безопасността на метода, най-големият риск от криотерапията е вероятността от инфекции на третираното място и не се прилага при гнойни и възпалителни заболявания на кожата.

Човек може да си слага лед и сам вкъщи, но трябва да е наясно с противопоказанията. Лечението със студ не трябва да се използва при остри инфекциозни болести. То е противопоказно и при хора, които развиват алергия от студа – правят отоци, мехури или се  изприщват.

  • Видео – Демонстрация на Криотерапия:

 

 

 

Ексклузивни промоции в твоя град от Grabo.bg, с отстъпки от 50% до 90%!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *