«

»

Остров Родос – една от перлите на Егейско море

Родос (Ρόδος) е най-големият от Додеканезките острови и най-източният от големите острови на Гърция в Егейско море. Разположен е приблизително на 18 километра западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър. Населението му през 2004 година наброява 110 000 души, от които 55 000 ÷ 60 000 живеят постоянно в град Родос, главния търговски и обществен център на острова. Град Родос е център на ном Додеканези, който освен остров Родос също включва съседните острови Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо (Мегисти).

Исторически островът е известен с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 Великолепни плажове, кристално чиста вода, прекрасен средиземноморски климат и изобилие от слънчеви дни през цялата година привличат милиони туристи. Ако посетите Родос ще имате възможността да се насладите на типични средиземноморски пейзажи, уникална гръцка култура, традиционна храна и прекрасно вино.

Не са малко и онези, които мечтаят да си купят на това благословено парче земя сред водите на Средиземно море мечтания дом с басейн, градина и изглед към морето. Това обаче не би могъл да направи всеки, дори и да разполага с необходимите финанси, защото Родос е остров разположен в периферията на страната и на Европа и тук имат право да купуват имоти само граждани на Гърция или на страна членка на Европейския съюз.

Най-голямата забележителност на Родос всъщност вече не съществува. Това е статуята известна като „Родоския колос”. Нейното точно местоположение не е съвсем известно, но със сигурност се знае, че статуята е била изработена от бронз, изобразявала е богът – слънце и е най-високата статуя в древността. Предполага се, че нейната височина достигала 40 метра. Разрушена е при земетресение, а нейните отломки постепено са иззети заради материала от който са изградени. Но дори и сега, когато тази статуя съществува само в легендите и в рисунки останали от древността, тя продължава да привлича тълпи от чужденци желаещи да научат повече за този монумент. Предполага се, че статуята е изградена през 3-ти или 4-ти век пр.н.е.

Тъй като Родос е остров, посетителите пристигат тук по море или въздух. През активния туристически сезон има множество чартърни полети заради огромния брой туристи. Летището, през което пристигат посетителите се нарича Диагорас и се намира в северната част на острова, на 13 километра от центъра на град Родос.

Средната дневна температура през януари, който е най-студения месец в годината е 15°C, което е една прекрасна температура за занимания на открито, колоездене, дълги излети и разходки сред природата. Още повече, че растителността на Родос е вечно зелена и дори през зимата е малко по-свежа. Минималните зимни температури рядко падат под 10°C. Летата са много дълги и горещи. Максимумът на температурите се достига през август, когато дневните температури са постоянно над 30°C. Като цяло валежите са оскъдни през годината, но това не се отнася за зимните месеци.

Сред най-посещаваните туристически забележителности на Родос Гърция са:

* Акрополите в Линдос и град Родос;
* Древните градове Ялисос и Камирос;
* Археологическия музей в Родос;
* Губернаторския дворец;
* Пощата;
* Приюта Света Екатерина;
* Венецианските замъци край Монолитос и Критиния                                                                                                                * Долината на пеперудите                                                                                                                                                                    * Манастирът Филеримос

Наистина, Гърция притежава някои от най-величествените забележителности, които могат да ви докоснат до съвсем различен свят.

 

  • Видео – о.Родос, Гърция:

 

  • Снимки – о.Родос, Гърция: – фотограф Николай Николов

 

 

 

Ексклузивни промоции в твоя град от Grabo.bg, с отстъпки от 50% до 90%!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *