«

»

Какво е степ аеробиката и какви са ползите от нея

Степ аеробиката е вид фитнес, който използва специална платформа (степ). Може да се изпълняват упражнения с ориенталски елементи от бойните изкуства и латиноамериканските танци, аеробика и комбиниране на силови упражнения. Всички движения се изпълняват с висок режим на интензивност.

Движенията са съставени от аеробни модели от класическа аеробика, които се изпълняват със слизане и качване върху степ-платформа с ниска или висока интензивност на натоварване, заедно с аеробна музика.Степента на натоварване зависи от височината на степ-платформата, съобразена с индивидуалните и възрастови особености на спортуващите.Този вид спорт увеличава натоварването на мускулите на седалището и бедрата, които са най-проблемните зони при жените.

През 1989 година инструкторът по аеробика Джон Милър прави фитнес революция, създавайки този вид спорт. Двадесет години по-късно степ аеробиката все още е предпочитана кардио програма за отслабване, стягане и оформяне на мускулатурата. Разбира се, тя позагуби малко от популярността си, за сметка на други модерни фитнес програми, но ефективността й е безспорна. 

Упражненията с гирички “обогатяват” степ аеробиката като оформят мускулите на ръцете, гърдите и гърба. Коремните преси завършват тренировката, стягайки коремната мускулатура. Този вид аеробика подобрява гъвкавостта и издръжливостта, силата и координацията.  За един час се изгарят около 300-400 ккал.

Степ аеробиката е полезна за здравето. Предпазва от остеопороза, артрит и други костно-мускулни заболявания. Повишава настроението и се бори успешно срещу стреса, изгаря мазнини, укрепва сърдечно-съдовата и дихателна система, подобрява функциите на нервната система и вестибуларния апарат, разбира се при системни занимания. Едновремено с това подобрява и психическото състояние при занимаващите се. Особено подходяща при начинаещи в спорта и хора с наднормено тегло.

Най-добре е да се практикува 3 пъти седмично по 1 час. Облечете се със спортно екипче (както ви е удобно), въоръжете се с бутилка вода и сте готови. Резултатите, които ще постигнете, зависят от гена, теглото, здравословното състояние, храненето и мотивацията ви. 

  • Видео – Тренировка по степ аеробика:   

 

 Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *