«

»

Елдата – храна необходима за нашето здраве. “Зрънце за милиони”

Все по-често прибягваме до нуждата да преоткрием полезни продукти, на които да заложим за стройна фигура, дълголетие и здраве. Шоколадово – кафявите зрънца на елдата са идеалното решение: леки за стомаха, питателни и се готвят лесно.Растението от семейство Лападови се пребори за едно от първите места сред модерните супер храни на здравословната ни трапеза.

Родината на елдата е Индия, но най – популярна е в Русия. На по- старото поколение у нас е известна като „руска гречка“.

Елдата е едногодишно растение с бели цветове и с плод, който наподобява торбести кутийки.

Хранителен състав : В 100 г продукт се съдържат протеини ( 14%), захар ( 2- 2.5 %), мазнини ( 3%), фибри (1%), витамините А, В, Е И РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и органични киселини ( лимонена и ябълчна). Всички тези нейни съставни части я определят като НУЖЕН продукт в списъка ни със здравословни храни.        

Лечебни свойства:     Елдата си е спечелила названието“ пръв помощник “ в борбата срещу стреса, анемията, за регулиране нивата на холестерола, дори при кръвоизливи, подсилва имунната система, подобрява зрението и дейността на черния дроб, помага при разширени вени и хемороиди. Елдата увеличава мускулната сила и издържливост. И това не е всичко – елдата е изключително богата на флавоноиди, които забавят процесите на стареене. Не е за пренебрегване и съдържанието в нея на витамини и минерали, които доказано подхранват косата, кожата и ноктите.

Елда в нашето меню: Вариантите за приготвяне на елда са много и разнообразни, според индивидуалния вкус на консуматора. Предпочитана е от активно спортуващите, като неотменна съставна част от менюто им, както и от диетолозите при изготвяне на режим за хранене, тъй като замества голяма част от храните в ежедневието ни. Тя може да присъства на трапезата ни за закуска, за обяд и за вечеря. Може да бъде на супа, основно ястие и на десерт, може да е солено и сладко блюдо.

Гречка или елда може да открием в почти всички по- големи хранителни магазини, на щанда за диетични храни, в Био магазините, предлага се и доставка по интернет.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *