«

»

Виена – божествено красивата европейска столица

След дълъг размисъл, реших да споделя с вас личните си впечатления от посещението ми на един специален град, който респектира с красота, история и богат културен живот, а именно Виена.

Разположен в юго-източната част на Централна Европа, Виена е столицата на Австрия, със статут и на нейна провинция. Градът, с население 1,7 милиона жители, се намира в близост до Чехия, Словакия и Унгария.

Изключително красива и буржоазна, тя винаги е била привлекателна точка за много туристи от цял свят.

Град, изпълен с архитектурни  забележителности,  богат на история и традиции, с многобройни музеи и културни центрове ,  той остава трайно в съзнанието на всеки един от нас,успял да усети, макар и за миг, неговата красота.

Това, което лично мен силно ме трогна, бе възможността да се докосна до величието на Виена и да усетя допира на различни култури. Превърнал се отдавна в мегаполис, градът показва как хора от различна раса, вяра и кутура съумяват да живеят и работят заедно, и същевременно да допринасят за нейното развитие.

Забележителностите на града са многобройни и една от тях е катедралата Свети Стефан (Stephansdom), която се намира в центъра на града. Издигната е върху останките на две по-ранно съществуващи църкви през периода 1137 – 1147 г. Сегашният си готически стил придобива към 1511 г.

Катедралата заедно с Виенското колело разположено в Пратера остават едни от символите на града.

Замъкът Белведере е един от замъците на Виена построен през 1716г изцяло в бароков стил. Разделен е на горен и долен Белведере.

Река Дунав, заедно с нейните прилежащи канали, придават допълнителна екзотичност на града. Тук са и местата, където местните жители могат да отдъхнат от летните жеги и да се насладят на разходки с лодки, напитки на брега на реката или просто да се разходят.

Дворецът Шьонбрун е една от перлите на града. Той е бил лятна резиденция на управляващата Хабсбургска фамилия. В него се намира и зоологическата градина на града.

Обединяващ едни от най-добрите архитектурни стилове рококо и барок, от 1996 г. дворецът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Къщата Хундервасерхаус е доста посещавана от туристите на града.Тя привлича с разчупен вид и нестандартен дизайн. Направена е от австрийски художник, скулптор и архитект Фрийденсрайх Хундертвасер.

Сградата на Парламента е строена в периода 1874-1883 г. Тя се намира в близост до кмтеството на града и респектира със своята изящност.

Кметството на града е седалище на кмета и градския съвет. Разполага с огромни размери от над 13500 кв м площ и построено в готически стил.

Виенската опера се намира в центъра на града и е построена в неокласически стил. Красива и изискана, сградата се откроява и привлича огромен брой туристи, дори и вечерно време.  

И накрая завършвам с едно пожелание към вас приятели, от сърце ви желая да имате възможността лично да се докоснете до величието на този град. Сигурен съм, че той ще остави траен спомен във вашето съзнание.

 Николай Николов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *