«

»

Египет – прекрасно място за дайвинг и кайт-сърфинг

Египет е страна на древни цивилизации и богата многовековна история, датираща от над 5000 години назад.  Страната е пленителна с уникалното си историческо богаство и реликви, останали от далечното минало – древните пирамиди и храмове, римските останки, прелестните джамии и изящни византийски цървки привличат милиони любопитни туристи, прииждащи от различни кътчета на света.

Същевременно от безбройните луксозни хотели, изобилие от ресторанти, кафенета, магазини и нощни клубове лъха съвременен полъх, пренасящ ни в модерния и динамичен свят. Ако искате да се докоснете до пулсиращото сърце на Изтока, посетете Кайро – най-големият мегаполис на африканския континент. Луксор ще ви очарова с изобилието си от древни археологически разкопки, а слънчевите морски курорти Хургада и Шарм ел Шейх ще ви дарят с прекрасна почивка на брега на Червено море.

Местоположение

Египет е разположен на площ от 995 450 кв.км в Североизточна Африка и Синайския полуостров. Страната граничи с Либия, Судан и Израел. На север бреговете й се мият от водите на Средиземно море, а на изток граничи с Червено море, прочуло се с красивите си коралови рифове. Голяма част от територията на страната е заета от Арабската, Нубийска и Либийска пустини. Столицата на страната е многомилионният мегаполис Кайро – градът, който никога не спи.

Население

Населението на Египет днес наброява над 81 млн. жители, което го превръща в най-многолюдната държава от Средния Изток.  Близо 98% от местните са египетски араби. В страната живеят и около 100 хил. души бедуини. Мюсюлманите в Египет са близо 90% от местното население, а останалата част са християни. Официалният език в страната е арабскиият.

Национална кухня

Египетската кухня е богата на изобилие от ориенталски вкусове и подправки. Типичните местни ястия се проготвят в много олио и се подправят с лук, чесън, черен пипер и различни билки и подправки, между които мента, копър, ким, къри, джинджифил, карамфил, канела и др. Обикновено 90% от местните ястия съдържат ориз, който често се комбинира с пилешко или телешко месо, риби и морски дарове, зеленчуци, паста и др.  Египтяните обичат да започват деня си с гъстата супа от малохея. Типични основни ястия са наподобяващите сърми „махши”, които се пълнят с телешко месо и ориз, както и „фул” – ястие, приготвено от смлян пържен боб. Египетският хляб „аиш” е много вкусен и може да бъде поднесен в различни форми и разновидности. Любим и полулярен сред местните и туристите е плоският хляб „аиш балади”.

Дайвинг

Любителите на дайвинга знаят, че няма по-добро място за гмуркане от кристалните води на Червено море. Изключително богатата подводна фауна и благоприятните условия за гмуркане привличат хиляди гмуркачи от цял свят по неговите брегове. Така се създават и едни от най-популярните курорти.

4 коментара

 1. дайвинг

  Радвам се че попаднах на този блог и научих такава полезна информация каквато търсех за Египет, дорбе е да знаме, че е разположен на площ от“ 995 450 кв.км в Североизточна Африка и Синайския полуостров. Страната граничи с Либия, Судан и Израел. На север бреговете й се мият от водите на Средиземно море, а на изток граничи с Червено море, прочуло се с красивите си коралови рифове. Голяма част от територията на страната е заета от Арабската, Нубийска и Либийска пустини. Столицата на страната е многомилионният мегаполис Кайро – градът, който никога не спи.“ както добре пишете в своята статия, общо взето голям избор на плуване и гмуркане има, само трябва да си изберем нашето местенце така да се каже, Страхотна снимка! Водата е кристално чиста.

 2. дайвинг египет

  Едно от важните неща,които ни съпътстват по време на една подобна екскурзия е това с какво ще се храним. Искаме или не това е нужда която трябва да наситим, а точно в Египет има удивителни вкусотии.Египетската кухня е богата на изобилие от ориенталски вкусове и подправки, за някои от които дори не сме и чували!. Типичните местни ястия се приготвят в много олио и се подправят с лук, чесън, черен пипер и различни билки и подправки, между които мента, копър, ким, направо да ни се дояде само като четем, особено с чесън се получават фантастични вкусотии. Често казано не знаех, че 90% от местните ястия съдържат ориз, който често се комбинира с пилешко или телешко месо, риби и морски дарове, ориз и пиле хм…не е кой знае колко по различно от нашата кухня!

 3. дайвинг египет

  Много съм слушала за египетската кухня, която била богата на изобилие от ориенталски вкусове и подправки и това е още една причина поради която искам да видя тази страна. Типичните местни ястия се проготвят в много олио и се подправят с лук, чесън, черен пипер и различни билки и подправки, между които мента, копър, ким, къри, джинджифил, карамфил, канела както подробно пишете във вашата статия..Но сега за първи път чувал и чета , че египтяните обичат да започват деня си с гъстата супа от малохея. Каква ли е тази супа още сега е потърся и рецепта в интернет пък може да опитам и аз да я направя.

 4. екскурзия египет

  Не се и съмнявам, че ще ни очарова с изобилието си от древни археологически разкопки, а слънчевите морски курорти Хургада и Шарм ел Шейх ще ни дарят с прекрасна почивка на брега на Червено море, точно за какво си мечтая в този работен ден, а на вън така хубаво грее слънце.Чувала съм страхотни неща за кухнята им като за типични основни ястия са наподобяващите сърми „махши”, които се пълнят с телешко месо и ориз, както и „фул” – ястие, приготвено от смлян пържен боб. Хем вкусно хем красиво.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *