«

»

Индонезия – кътче от приказките

Името Индонезия произлиза от латинската дума “Indus“ и гръцката дума  “Nesos”, които в превод означават “Острови в близост до Индия”. Индонезия  е и най-големият архипелаг в света, като е съставена от 17 508 острова, от които около 6000 са населени. Тя е най-голямата мюсюлманска страна в света и със своите 238 000 000 души население се нарежда на четвърто място в света по населеност. Близо 58% от населението живеят на остров Ява, най-гъсто населеният остров в света.

Индонезия е желана дестинация за туризъм. Страната е известна с островите си и прекрасните си пейзажи.

Интересни факти

  • Столица – Джакарта
  • Валута – Индонезийска рупия
  • Официален език – Индонезийски (Bahasa Indonesia)
  • Главни летища – Бали: Denpasar; Ява: Jakarta
  • Популярни туристически атракции: остров Бали, Убуд, Джакарта, Северно Сулавеси, Калимантан, Суматра, Ява, Папуа
  • Най-доброто време за почивка – Между май и септември
  • Климат – Горещ и влажен през цялата година в крайбрежните зони.

Традиционна кухня

Оризът е основна храна в повечето части на Индонезия, в някои от островите в източна Индонезия той е заменен от царевица, саго (вид нишесте), маниока, сладки картофи. Някои от типичните индонезийски ястия са пържен ориз (Nasi goreng), пържена юфка (Mie goreng) и зеленчуци, гарнирани с фъстъчен сос и парчета варено яйце (gado-gado). Широко разпространена е и индийската кухня, предимно подправките, като например, канела, кориандър, кимион, индийско орехче, къри, джинджифил и много други. Морските дарове също присъстват често на трапезата. От плодовете най-разпространени са ананас, карамбола, манго, гуава и папая. Индонезийски масажи

Индонезия е предпочитано място за почивка и релакс. Масажите са неизменна част от индонезийската култура в продължение на векове. За това свидетелстват и намерените в будистки храм гравюри от 8-9 век, изобразяващи хора, практикуващи масажи.

Традиционните индонезийски лечебни техники са широко повлиани от китайската медицина. Масажът се използва за лечение на болести, както и за възвръщане на духовен баланс. Има два традиционни вида масаж – pijit и urut. Pijit е най-често прилаганият масаж, който допринася предимно за релаксация и тонизиране на тялото. Масажират се най-вече мускулите, като се разтриват и се прищипват с пръстите и дланите на ръцете. Urut е по-специфичен масаж, като се прилага предимно за лечение на костни фрактури и мускулни наранявания. Той е и доста болезнен понякога, тъй като изисква по-дълбоко проникване и третира не само мускулите, но и нервните окончания. Помага и за подобряване на кръвообръщението. При Urut се използват почти същите движения и масажни техники, както при Pijit, но при Urut натискът е много по-силен и изисква допълнителни умения. Масажът Urut е много по-прецизен и специфичен, а масажистът задължително трябва да притежава добри познания по анатомия, включително костната структура, нервните окончания и точките на натиск, за да може масажът да е ефективен и да спомогне за лечението. Масажистът използва пръстите си, палците, дланите, кокълчетата на ръцете, а дори понякога и тялото си при масажа. За любителите на йога, в Индонезия е пълно с йога центрове и места, на които да се медитира. Остров Бали е международно признат като уникален център на лечебна енергия. Уникалните минерални извори, тропическите курорти и прекрасните пейзажи са превърнали острова във водеща дестинация за йога и духовно усамотение, медитация и лечебен отдих.

 

1 коментар

  1. почивка бали

    Благодаря за клипа, който споделихте.В последно време това лице стана доста популярно.За любителите на йога, в Индонезия е пълно с йога центрове и места, на които да се медитира. Остров Бали е международно признат като уникален център на лечебна енергия.Там явно самият въздух влияе много положително и зареждащо, поне друго обяснения нямам.Много е красиво и поне веднъж трябва да се посети задължително.Там е коренно различен свят от нашият тук.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *