«

»

Медитация и Tai Chi (видео)

Оздравителен ефект. Сливане на тяло, дух и енергия.

 

Тайдзицюан, Тайчичуан, Тай чи… Независимо как ще го произнесете или как ще го видите изписано, значението е едно – китайско бойно изкуство. Да, бойно изкуство, но… и още нещо. И точно това, различното, е есенцията на Тайдзицюан, мистиката, която го прави уникално и неповторимо и обединява милиони хора по целия свят.

Китайските бойни изкуства, които често може да срещнете под обобщаващите понятия У ШУ или КУНГ ФУ, се делят на два основни вида – външни и вътрешни стилове. Вътрешните стилове, към които спада Тайдзицюан, наблягат основно на развитието на вътрешната енергия „ци“, на медитативните техники, на способността на човек да извлече максимума от своите сили и възможности в конкретната ситуация. Тайдзицюан може да бъде практикувано от всеки човек, без оглед на неговото физическо състояние и възраст.

Тайдзицюан прави хората по-здрави, по-силни, по-добри, по-човечни, по-истински. В Тайдзиюан, като вътрешен стил на Кунг фу, има сливане между тяло, дух и енергия. Бавните и плавни движения, характерни за Тайдзицюан, позволяват изкуството да се практикува от хора на всякаква възраст. Оздравителният ефект от практикуването е естествен и доказан. Упражненията са ефикасна система за подобряване на мускулната и костната система. Практикуването на Тайдзицюан ни дарява дихателна култура, ползите от която усещаме през целия си живот. Тай Чи е незаменим помощник за концентрация и сила на ума, за неговото поддържане и непрестанно трениране. То ни помага да съхраним спокойствието и усещането за пълноценност във всяка една ситуация от ежедневието ни. И не на последно място, Тайдзицюан е един от най-ефективните познати методи за самозащита.

Възникнало далеч назад във вековете, пренесено и оцеляло през войни, размирици, крушения и възраждания на китайската империя, бойното изкуство Тайдзицюан стига до нас, за да докаже още веднъж, че граница за истинското няма. Овладяването на Тайдзицюан е процес, през който се върви бавно, но се усеща истински. И практикувайки, ден след ден, човек открива по още нещо за себе си, заради което си струва да продължи напред… По пътя..

Източник: Световна Чън Сяоуан Тайдзицюан Асоциация България

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *