«

»

Чакри – медитация за пречистване на чакрите (видео)

Чакра на санскрит означава колело. В йога чакрите са енергийни възли в човешкото тяло. Съществуват седем главни чакри:

  •    Муладхара – коренна чакра. Намира се в основата на гръбначния стълб. Тази чакра се асоциира с божествата Индра, Брахма и Дакини, елемента Земя и червения цвят.
  •  Свадхиштхана – сакралната чакра. Намира се близо до гениталиите. Счита се, че влияе на сексуалността и репродуктивните функции.
  •    Манипура – чакра на слънчевия сплит. Разположена е над пъпа. Свързана е с емоциите. Управлява стомаха, черния дроб и панкреаса.
  •    Анахата – чакра на сърцето. Намира се в центъра на гръдния кош. Управлява сърцето, кръвта и кръвообращението като цяло.
  •     Вишуддха – чакрата на гърлото. Свързана е с общуването и речта.
  •     Аджня – чакрата на челото. Намира се между веждите. Свързана е с хипофизата и епифизата.
  •   Сахасрара – хилядолистник. Намира се над главата. Тя се активизира едва когато всички останали чакри са в равновесие.

Теорията за чакрите се гради върху хипотезата, че енергията се движи равномерно в организма ни. В седем точки на нашето тяло съществува концентрация на енергия, която постоянно се движи спираловидно. Тези седем специфични точки се наричат чакри.

Да обърнем внимание и на чакрите и необходимостта от тяхното постоянно пречистване. Ние сме изложени на безброй влияния и емоции, които поглъщаме и невинаги успешно неутрализираме. За да се чувстваме във форма, заредени, спокойни и уверени, че вземаме правилни решения се препоръчва сутрин и вечер да се изпълнява ритуал по пречистване на чакрите- нашите енергийни центрове.

Медитация за пречистване на чакрите:

Прочетете още

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *