«

»

Всичко, което трябва да знаем за кофеина

Идеята да се използва кофеин или  по-точно кaфеин като енергийно гориво може да се окаже безкрайно неуместна. Едно от най-забележителните съобщения по проблема за мита за кофеина като енергиен стимулант е представено от Д-р Даян Спиндлър, доктор на науките, доктор по медицина и хранене, доктор на медицинските науки (Personal Fitness Professional).

Смята се, че кафеинът предизвиква психически и физиологически заболявания като хронична умора, смяна на настроенията от една крайност в друга, често свързвани с това, че приемането на кафеин нарушава нормалния сън.

Инсомнията се счита за едно от основните отклонения, предизвикани от кафеина. Той, както и много други наркотични вещества променя усещането за благосъстояние у хора, които постоянно консумират кафе, предизвиквайки фази на депресия и дори параноя! Кафеинът води и до смущения в храносмилането и сърцебиене! Той може да създаде и проблеми, свързани с баланса на кръвната захар и да предизвика състояние на нарушаване на нормалното протичане на познавателните процеси. Едно от най-отрицателните отклонения, свързани с кафеина, е разрушаване на имунната система поради изчерпване на предпазващите имунната система В-комплекс и витамин С. В-комплекс се използва за функционирането на нервите, а витамин С за изграждането на колаген. Като изчерпва тези важни компоненти, кафеинът катализира различни заболявания, предизвикани от отслабването на имунната система.

Митът за “повишаване на енергията”

Когато някой иска да обясни или оправдае навика си да пие кафе, най-напред подчертава как кафеинът му дава енергия. Повечето хора казват нещо от рода на “без кафе не мога, направо ме отпиши”, “нищо не мога да върша без да си пия кафето сутрин”, “трябва да си изпия дозата.”. Всички казват подобни неща без да се замислят. Това, което не е ясно за повечето хора е, че кафето предизвиква моментен прилив на енергия /една нормална чаша от 170 млл. съдържа около 100 мг. кафеин/, но произведеният ефект е нетраен. Макар да стартираме по този начин ударно, но краткотрайно, обмяната на веществата, обратният ефект върху централната нервна система е разрушителен и може да предизвика хаос в баланса на кръвната захар!

Ето до къде води “невинната” чашка кафе! Трудно можем да видим положителната страна на това така прокламирано средство за подобряване на енергията. В действителност приемането на кафеин може сериозно да наруши енергийните запаси!

От “високо” до “ниско”

Първоначално, като че ли, приетият кафеин е предизвикал повишаване на общата енергия поради така нареченото “високо” съотношение адреналин/гликоза. Последвалият обратен ефект обаче, води до разрушителен спад на енергията. Това неизбежно превключване от хипергликемично до хипогликемично състояние изсмуква ценните енергийни запаси. Енергийният спад се получава до голяма степен чрез отделянето на хормони в организма. То действа като намалява кръвното налягане и сърцебиенето. Те са причина и за повишаване на депресиите свързани с тревожността, състоянието на нервност и високото ниво на раздразнителност! Естествено тази реакция би изтощила всекиго.

Проблеми със съня

Кафеинът може да наруши и качеството на нашия сън. Човек не само трудно заспива, но и не е в състояние да премине през отделните фази на съня, така необходими за пълната почивка. Без истинска почивка, организмът не може да се възстанови физически и психически. Лишаването от сън повишава тревожността и раздразнителността и създава смущения в нормалния ритъм на храненето. Без пълната почивка и правилния режим на хранене не може да се очаква, че ще работим на необходимото ниво! По какъв начин кафеинът ще допринесе до повишаване на енергийните нива в тези по-кратки илипо-дълги периоди на натоварване?

Опасностите, които крие кафето като източник на кафеин

Непрекъснато се води спор дали кафето крие потенциална опасност за тези които го консумират в големи количества редовно или не. Отговорът е просто “много зависи от нивото на поносимост на всеки отделен човек.” Някои хора могат да понесат няколко чаши кафе без “видима” промяна в поведението или в физиологическите реакции. За други обаче, само една чашка може да предизвика редица негативни симптоми. Така че е трудно да се определи какво количество е достатъчно /или по-точно твърде голямо/ за различните хора. Това, което лесно можем да уточним е фактът, че всяко консумирано количество оказва влияние по някакъв начин и до някаква степен! Човешкият организъм не е създаден да преработва или дори да понася наличието на кафе!

Кафето крие и други опасности

Трябва да подчертаем също така, че наличието на кафеин не е единственото зло, съдържащо се в кафето. Трябва да имаме пред вид и къде се произвежда то и с какво е третирано докато расте. Кафето се пръска с различни пестициди, много от които са канцерогенни! Трябва да подчертаем, че кафето съдържа над 500 летливи вещества и тяхното високо алкално съдържание може да предизвика повишаване на киселинността в стомаха. Не забравяйте, че стомахът ви не е от стомана. Високата киселинност в него води до инактивиране на храносмилателните ензими. Без тяхното нормално функциониране стомахът и вътрешните стени на червата са застрашени от язва! Трябва също да отбележим, че витамин С и витамините В подпомагат надбъбречните жлези. Кафето разрушава тези жизнено важни витамини. Предполага се също така, че то води до недостиг на калций и биотин и може силно да намали способността да се оползотворява желязото.

Кафеинът може да ни доведе до удар

Това, което не е ясно за всички е, че кафеинът е вазоконстриктор, което означава, че действието му намалява притока на кръв в мозъка и същевременно повишава кръвното налягане! Това комбинирано действие се разглежда като предизвикващо удар! Кафеинът намалява притока на кислород в мозъка. Смята се също така, че кафеинът намалява притока на кислород в мозъка, поради стеснение на кръвоносните съдове. Хора, които страдат от главоболие, причинено от кафеина, трябва да знаят, че подлагат на стрес най-важните органи в организма си – сърцето и мозъка. Моля, обърнете внимание – може да настъпи главоболие и при прекратяване на консумацията на кафеин поради разширяване на кръвоносните съдове.

 

Прочетете още

 

2 коментара

  1. genadi

    kato gledam napravo si umiram za edno silno kafe!Inache statiqta e super!!!!!

    1. iIiana

      i na men mnogo mi haresva, znam 4e e vredno ama niama da go otkaja. Goliam kef mi e

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *