«

»

Прогресивна мускулна релаксация

Прогресивната Мускулна Релаксация е изключително ефективна и лесна за прилагане техника. Тя ни позволява успешно да се разтоварваме от напрежението и стреса, които съпътстват ежедневието ни, като съзнателно и целенасочено ги заменяме със състояние на дълбока релаксираност. Нейната ефективност се корени в естествената ни способност да отпускаме тялото и съзнанието си, и така да постигаме състояние на релаксираност, в което се чувстваме по-добре и сме по-продуктивни.

През 30-те години на XX век д-р Едмънд Джейкъбсън открива, че човек може да замени чувството за напрежение със състояние на релаксираност, като първо напряга мускулите си, а след това ги отпуска. По този начин успешно можем да се освободим от негативни състояния като напрегнатост, стрес, тревожност, страх и да ги заменим с по-приятното и продуктивно състояние на релаксираност. Така се ражда техниката, която получава названието „Прогресивна Мускулна Релаксация“. Благодарение на своята ефективност „Прогресивната Мускулна Релаксация“ днес широко се използва и като средство за психопрофилактика, и като част от терапевтичния инструментариум в различните модалности на психотерапията за ефективно справяне със стреса, гнева, тревожността, страха, безсънието и други негативни състояния.

Напрягането трябва да трае около 5-10 секунди и през това време се цели повишаване на напрежението в мускула до максимално ниво.
Следва фаза на отпускане с продължителност 20-40 секунди, по време на която тялото реагира с повишен приток на кръв и дълбоко отпускане на съответните мускули. В дългосрочен план целта на тези упражнения е да се постигне контрол над актуалното ниво на мускулатурата

Повечето хора споделят, че „Прогресивната Мускулна Релаксация“ се превръща в приятна ежедневна практика. И нищо чудно! Тъй като тя е ефективна, лесна за прилагане, не изисква много време и ползите и са моментални.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *