«

»

Санкт Петербург – дворци и царска елегантност

Санкт Петербург е разположен в северозападната част на Русия, при вливането на река Нева във Финския залив на Балтийско море.

Той е известен още като Венеция на Севера заради дворцово подредените си водни пътища. Той успява да избегне нахлуването на сталинисткия архитектурен стил, а грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати.

Между 1914 и 1924 година Санкт Петербург носи името Петроград, от 1924 до 1991 година – Ленинград, а разговорно е наричан също Питер и Петербург.

Основан на 27 май 1703 година от цар Петър I, Санкт Петербург е столица на Руската империя.

Една легенда гласи, че на 16 май 1703г. бродейки из едно необитаемо островче, Петър Велики изведнъж се навел, взел две полуизсъхнали клонки, кръстосал ги и заявил с категоричност на свитата си: Тук ще има град! И така и станало. Монархът събира елитът на архитектите, както и най-добрите художници и скулптори, за да изготвят плановете на град – шедьовър. Първото здание, което е трябвало да бъде построено била Петропаловската крепост на устието на река Нева.

Днес градът често е наричан „северната столица на Русия“. С 4,9 милиона жители днес градът е втори по население в страната след Москва и е сред важните европейски културни и научни средища, както и главното руско пристанище на Балтийско море.

Историческият център на града е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Петкилометровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева.

Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж. Техният гръб е към огромен площад.

На запад квартал Марински има тихи улички, старинни кооперации, грациозни канали и великолепният театър Марински. От другата страна на Нева – на остров Василевский, е университетът, придружен от оживени барове и прекрасни ресторанти. Нашумелият квартал Петроград е мястото, откъдето е започнал градът. Около остров Петроградский има множество по-малки зелени островчета, където хората се разхождат през уикенда. От май до ноември, в ранните часове големите мостове се вдигат, за да пропуснат потока от кораби.

ФК „Зенит“ Санкт Петербург е футболният клуб, с който градът се гордее. Отборът играе в Руска Премиер Лига. „Зенит“ е единственият руски отбор, спечелил всички висши трофеи на СССР и Русия. Клубът играе домакинските си мачове на стадион „Петровски“.

Белите нощи в Санкт Петербург. Смята се, че това са най-красивите дни в годината. През този период дните са най-слънчеви и дълги, а нощта практически не настъпва. Причината за белите нощи е северното географско положение на Петербург и близостта му до арктическия кръг. И все пак градът не се намира отвъд северната полярна окръжност, така че слънцето все пак се скрива зад хоризонта, макар че остава достатъчно близо до него за да останат нощите светли.

Предоставяме ви видео клип на града – шедьовър:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *