«

»

Спининг (Spinning) – за здраво и стегнато тяло + (видео)

Спининг (Spinning) е тренировъчна програма, която се води от квалифициран инструктор под звуците на хитова музика и специално осветление. Трае около 45 минути и представлява комбинация от колоездене и различни серии упражнения за всичките мускулни групи на тялото. Изпълнява се на фона на следваща темпото на работа музика и симулира колоездачна обиколка на открито, като сменя типа на терена -  хълмове и равнини. Това от своя страна държи в напрежение абсолютно всички мускули на тялото, което трябва да променя позицията си съобразно това. Тренировката обаче не води до натрупване на мускулна маса. Резултатът от нея е изчистване на подкожните мазнини, което става посредством поддържане на по-висок пулс. Това от своя страна повишава телесната температура на организма, което води до усилено горене на мазнини. При една 45 минутна тренировка се изгарят над 500 калории.

За кого е подходящ спининга?
Въпреки, че е интензивен като натоварване, спинингът е подходящ за хора от най-различна възраст и физическа форма. Множество изследвания и тестове са доказали, че той не натоварва ставите, подобрява състоянието на сърдечносъдовата система, мускулния тонус и издръжливостта. Освен това не се влияе от атмосферните условия и е прекрасен начин за заклетите велосипедисти да останат във форма през цялата година.

Аероспининг (Aerospinning) е групово аеробно занимание, включващо организирано каране на специално пригодени за случая колела на закрито (спинери), разнообразие от аеробни и фитнес упражнения за цялостно натоварване на участниците. Натоварването  може да бъде както ниско, така и високоинтензивно. Колелата и хореографията при аероспининга са създадени да имитират колоездене в пресечена местност съчетаващо различни видове аеробни и фитнес тренировки. Натоварването се регулира чрез винт за съпротивлeниe, с който е снабдено всяко спининг колело. Всеки час по аероспиннинг започва винаги със загряваща част за да бъде подготвено цялото тяло за предстоящото натоварване и разгряваща част в края на заниманието включваща стречинг упражнения за физически и емоционален релакс.
Продължителността на един час по аероспининг е между 45-90 минути, през които участниците следват командите на инструктора и  преминават през различни етапи – изкачване, спускане, спринтове и др.
Проучвания сочат, че при 40 минути спининг се изгарят около 500 калории. Трябва да се има предвид, че тази стойност е само ориентировъчна, тъй като количеството изгорени калории се влияе от интензивността на тренировката и други фактори.

    Положителни ефекти от аероспининг:
При редовно занимаване с аероспининг може да очаквате:
·    развиване на силно, издръжливо и здраво сърце;
·    по-голяма аеробна издръжливост при натоварвания за по-дълги периоди от време;
·    намаляване времето за възстановяване на организма след тренировка;
·    възможност да акумулирате повече енергия;
·    загуба на много телесни мазнини;
·    Стягане и  хармонично оформяне на мускулатурата на тялото.

    За първи път на аероспининг
Ако това е първото ви посещение по аероспининг, нещата, които трябва да съобразите, са:
·   Височината на седалката, така че при най-отдалеченото положение на педалите спрямо седалката краката ви да са леко свити в коленете;
·    Височина на ръкохватките, така че ръцете ви да са леко свити в лактите;
·    По всяко едно време можете да коригирате интензивността и натоварването, съобразявайки се със собствените си възможности (особено в началото);
·    Хубаво е да имате бутилка с вода, тъй като по време на тренировка се губят много течности и това може да доведе до дехидратация.
·    Най-важно е да се разтоварите физически и емоционално и да се забавлявате максимално по време на тренировката.

Акваспининг (Aquaspinning) е групова аеробна програма от упражнения, изпълнявана в басейни на специални машини, наречени акваспинери. Последните много наподобяват колела без гуми, потопени във вода.  Обикновено продължителността на една спининг сесия е 45 минути до час.

Тренировката започва с въртене на педалите с бавно темпо с цел постепенно увеличаване на кръвообращението в долната половина на тялото и кръгови движения с ръце за разгряване на рамене, гръб, мишници и предмишници.

След въвеждащата част започва активният спининг. Темпото му зависи от напредналостта на групата, възрастовата граница на участниците и тяхното здравословно състояние.

Възможно е въвеждане на индивидуално темпо. Тук се правят циклични серии от различни движения в ритъм с музиката, променя се позицията на тялото и в частност на торса, а въртенето, без да е бързо, е наистина изтощително заради съпротивлението на водата.

Завършекът е стандартен за всяка аеробна програма – стречинг.

Това е една от най-безопасните аеробни програми. Движенията в нея са всичко друго, но не и агресивни.

Подобно на водната аеробика, спинингът натоварва цялото тяло, но за разлика от нея е доста по-лесен за заучаване. Понякога е желаната стъпка преди нея.

Предоставяме ви видео клип със спининг тренировка:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *