«

»

Сеншъл бодиарт терапия – новият начин за релаксация

Сеншъл бодиарт терапията е нов тип средство за релакс чрез рисуване върху тялото.

В основата на този иновативен метод е благоприятното влияние на четката върху човешката кожа. Рисуването по тялото става с различни по големина четки. Движенията наподобяват галене, което действа отпускащо. За да се усили чувството на комфорт, е важно обстановката да бъде приятна и осветлението да е приглушено. Ароматните свещи и релаксиращата музика подсилват състоянието на отпускане.

Бавните и релаксиращи мелодии премахват мускулното напрежение в тялото, което се обяснява с въздействието на звуковите вибрации.

Музикалната енергия нормализира пулса, кръвното налягане и ритъма на дишането. Нежният допир на четката по тялото и медитативната музика биха имали още по-голям ефект, ако са в среда с хубави картини. В края на терапията човек се чувства отпуснат, а тялото му се превръща в уникално произведение на изкуството. Новият метод е разработен от младата художничка Мишел Вълчева.

„Идеята се роди съвсем случайно. Една вечер с моя приятелка се събрахме у нас на по чаша червено вино в задушевна обстановка. Изведнъж ми хрумна да Допирът на четката оказва най-силно въздействие върху т.нар. ерогенни зони. Това са местата по човешкото тяло, които са изключително чувствителни и трябва да се манипулират по-активно.

В релаксиращата терапия най-важни са нервните окончания, чрез които усещаме допир – механорецепторите и тези, с които усещаме аромат и вкус – хеморецептори.

Най-близо до повърхността на кожата са свободните нервни окончания. Те реагират на болка, студ и усещането за продължителен допир. При допир до тях мозъкът получава информация от нервните окончания, разположени най-близо до кожата. От голямо значение са и цветовете, които се използват. Те внасят спокойствие и хармония в тялото.

Мишел показва целия процес от бодиарт терапията в специално подготвено шоу.

„Искам хората да видят целия процес на създаване на едно произведение на изкуството. Не си падам по стереотипите и затова вместо галерии съм избрала места, където хората могат да станат съпричастни, да видят целия процес, а не само крайния продукт. По света има безброй бодиарт фестивали, на които професионалисти и аматьори показват идеите си“, казва художничката.

Източник: framar.bg

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *