«

»

Най-популярните видове масажни терапии (видео)

Ще ви представим десетте най-популярни масажни терапии, които могат да бъдат подходящи за всички, включително и за бременни жени.

Може да опитате и двете западни масажни техники – шведски масаж и „Deep Tissue“-масаж (дълбоко-тъканният масаж), както и ориенталските масажни техники – като „Шиатцу“ и „Тай“ (ако сте запленени от йогата, то масажът Тай ще ви очарова!)

Притеснявате ли се, че при масажа ще ви се наложи да се разсъблечете? Не при всичките видове масаж се изисква да се събличате голи. Ако имате такъв проблем, пробвайте Рефлексология на краката, Точкова терапия, масажите „Шиатцу“ или „Тай“. Но трябва да сте облечени в свободни и удобни дрехи, за да може да се движите спокойно, а терапевта ви да успее да работи ефективно.

 Ето и десетте най-популярни масажни техники:

 • Шведски масаж

Шведският масаж е сред най-популярните и често прилагани масажи. Това е класически масаж за релакс, който се предлага във всички спа центрове. Състои се от пет основни вида почуквания:

 1. Effleurage – Дълги, плъзгащи се движения, обикновено от шията надолу към основата на гръбначния стълб, или от рамото надолу към върха на пръстите
 2. Petrissage – Нежен натиск, повдигане на мускулите нагоре и настрани от костите.
 3. Tapotement – Почукващи движения, които се правят с ръба на ръцете, или с върха на пръстите, или със свити юмруци
 4. Friction – Фрикции, дълбоки кръгови или напречни движения, които се извършват от палците или върха на пръстите
 5. Vibration – Вибрационни почуквания, ръцете се опират на гърба, а след това разтърсват тялото

 Шведският масаж е перфектният избор за човек, който отива за първи път на масаж. Освен че е страхотен за релаксация и възстановяване, той се използва също и за освобождаване на напрежението в мускулите, подобряване циркулацията на кръвта и лимфата и лекуване на сраствания в съединителната тъкан.

 

 •  Deep Tissue–масаж (Дълбоко-тъканен масаж)

Дълбоко-тъканният масаж представлява разнообразие от различни масажни техники, които се използват, за да се достигне до най-дълбоките слоеве на мускулната тъкан и фасцията (съединителнотъканна ципа, която обвива мускули и други органи). Този вид масаж често се използва за намаляване на болката и възпаленията и помага за възстановяване от контузии. Дълбоко-тъканният масаж може да се комбинира и с други масажни техники, като например мануална терапия (алтернативен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите). Масажът не винаги е болезнен и дори напротив, може да бъде изключително приятен.

 

 • Точкова терапия

Точковата терапия открива и деактивира болезнените възли и образования в мускулите и съединителната тъкан. Много често болката от тези възли и образования се пренася и в другите части от тялото и причинява огромен дискомфорт.

Обикновено терапевтът прилага статичен натиск върху болезнените места и ги разтяга и раздвижва, за да освободи напрежението. Точковата терапия обикновено се прелага заедно с други масажни терапии, като например Спортния масаж.

 

 • Спортен масаж

Спортният масаж се прилага по време или след състезания, мачове и всякакви видове спортни събития, за да отпусне и облекчи мускулите. След състезания обикновено се прилага за възстановяване или лечение на контузии.

Много спортисти използват този масаж редовно за подобряване на гъвкавостта, обхвата на движенията си, както и мускулния си баланс. Спортният масаж може да се прилага заедно с Точковата терапия, Дълбоко-тъканният масаж, Мануалната терапия и други видове масажни техники.

 

 • Масаж за бременни или пренатален масаж

Масажът за бременни, познат също и като Пренатален масаж, помага за облекчаване на дискомфорта по време на бременността. Ако този масаж се прилага редовно и правилно по време на цялата бременност, после раждането може да бъде по-лесно, а също и по-бързо.

Пре или постнаталният масаж, а също и масажът на новороденото помагат на майките да нормализират телата и емоциите си, а също така им помагат да изградят по-силна връзка с бебетата си. Преди тези масажи е добре да получите одобрението на лекаря си дали здравето ви позволява такъв вид масажи.

 • Ароматерапевтичен масаж

Ароматерапевтичният масаж е комбинация от две уникални древни терапии – ароматерапията и масажната терапия. При ароматерапевтичния масаж с олиото, с което се намазва кожата, се смесват и етерични масла. Понякога, етеричните масла могат да се впръскват във въздуха.

Ароматерапията се използва за намаляване на напрежерието, облекчаване на болките и възпаленията, влияе на настроенията, облекчава спазмите, помага на храносмилането, ползите от нея са прекалено много, за да могат да бъдат описани тук.

 

 • Стоунтерапия – Масаж с горещи камъни

При Стоунтерапията, няколко горещи камъка се поставят върху тялото, заедно с масажно олио. Тази терапия е една от най-релаксиращите и успокояващи терапии. Идеална е при хора, страдащи от безсъние. Топлината от камъните затопля цялото тяло и разпуска мускулите.

 

 • Рефлексология на краката

Рефлексологията на краката се основава на теорията, че специфични части от краката са свързани с други части от тялото, включително и с вътрешните органи. При този вид масаж се използват палците и пръстите. Сяда се на специален масажен стол или се ляга на масата за масаж. Рефлексология може да се приложи също така и на ръцете и ушите.

 

 •  Шиатцу

Шиацу е вид японска акупресура, която се извършва обикновено върху постелка на пода. Шиацу означава „натиск с пръстите”. Прилага се натиск върху акупунктурните точки по енергийните меридиани на тялото, за да се балансира потокът на жизнената енергия „Ки”.

Докато ви правят този масаж, трябва да дищате бавно и дълбоко, за да подпомогнете релаксацията, почти все едно медитирате. Дишането е изключително важен компонент от Ориенталските масажи. При най-добрите масажисти на Шиацу се наблюдава и синхронизиране на дишането и движенията с тези на клиента, което води до изключително съпреживявяне на момента и още по-голямо удоволствие от масажа.

 

 • Тайландски масаж

Тай масажът е традиционна форма на лечение, която се практикува в Тайланд от около 2500 години. Както и Шиацу, Тай масажът се извършва върху постелка на пода. Съчетава нежен и ритмичен натиск върху енергийните потоци, наречени „Sen” – „Зен“ с дълбоки, подобни на йога, разтягания.

Единственото, което се изисква от вас е да се облегнете и отпуснете и да оставите терапевтът ви да ви масажира!

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *